Уметност интерпертације – Трулс Мерк

Емисију посвећујемо норвешком виолончелисти Трулсу Мерку, првом музичару из Скандинавије који је освојио такмичење Чајковски у Москви 1982. године. Овај уметник извешће Концерт у а молу Карла Филипа Емануела Баха и Концерт у ха молу Антоњина Дворжака.

Мерк је рођен у Бергену, а студије виолончела похађао је код Франса Хелмерсона, Хајнриха Шифа и Наталије Шаковскаје. Сматра се једним од најбољих виолончелиста данашњице, а његов снимак Шостаковичевог Концерта број 1 са Лондонском филхармонијом био је номинован и за Греми награду. Мерк је посвећен интерпретатор савремене музике и до сада је остварио преко 30 премијерних извођења нових композиција - попут дела Према хоризонту Еиноуханија Раутаваре. Он је, такође, и оснивач Међународног фестивала за камерну музику у Ставангеру.

После дуготрајне борбе са парализом рамених мишића проузрокованом уједом крпеља, Мерк се вратио активном концертирању. Он свира на инструменту Доменика Монтањане начињеном 1723. године у Венецији. Виолончела овог градитеља се иначе сматрају најбољим у историји, на којима су наступали најбољи солисти наше епохе.    

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара