Грамофонија

У овој емисији прикључујемо се међународном пројекту "A Box of 78s" (Кутија седамдесетосмица) који је иницирала уметница Дина Берд. Наиме, плоча коју вечерас преслушавамо већ више од две године путује светом (од Франуцке, преко Аустралије до Србије) и емитује се на радио станицама, са идејом да сва оштећења која буду настала на овом путу постану део звучног идентитета овог радиофонског остварења.

Дина Берд је дугогодишња радијска уметница која живи и ради у Паризу и делује као кустос одељена Звучне уметности париског Музеја за савремену уметност. Због тога је плоча на свој пут око света кренула управо са емитовања на радију France Culture 28. новембра 2014. године. A Box of 78s је иначе пројекат који можемо да сместимо међу остварења „звучне археологије“ и радове који се баве очувањем звучног сећања.

Наиме, Дина Берд је пронашла у поседу своје породице кожну кутију у којој се налазило преко 50 примерака плоча на 78 обртаја, са бројним познатим нумерама класичне музике и опере. Ове плоче су биле старе више од 80 година, а истражујући њихово порекло уметница је схватила да су оне потекле са оствра Солт Спринг које се налази на пацифичкој обали канадске области Британска Колумбија. Наиме, ту је 1910. рођена њена бака, која је потом ове плоче понела са собом када се преселила и чувала их све до своје смрти 2000. године. Како је путања живота баке Дине Берд ове плоче одвела на пут између три земље и два континета, уметница је желела да свој рад такође „подвргне“ путовању и сусрету са различитим слушаоцима, а можемо додати и различитим „грамофонима“.

Грамофон је једно од основних средстава за настанак примарног материјала. Наиме, Дина Берд је однела плоче назад на Солт Спринг, где је користећи дневник свог прадеде детектовала места која су била важна за њену породицу. Уз помоћ малог, преносног грамофона који може да репродукује седмадесетосмице, пуштала је музику на локацијама где је њена породица правила пикнике, играла тенис или плесала, а потом би снимала целокупну звучну ситуацију. Обавила је и низ интервјуа са садашњим становницима Солт Спринга, а такође је забележила и сећања свог деда ујака који се налази у дубокој старости. Сви ови елементи присутни су у завршном раду A Box of 78s у коме се звучне структуре претапају са сећањима, опсервацијама, теренским снимцима и одсвираном музиком. Ово је лична картографија Дине Берд, која носи у себи нешто од универзалне људске потребе да се забележи живот и продужи време, као и да се укаже на то да слушање отвара врата блискости и повезивања међу људима.

Уредник Ксенија Стевановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво