Стереорама – За клавиром

Пијанисткиња Бела Давидович свира композицијe Сергеја Прокофјева и Александра Скрјабина.

Америчка пијанисткиња јеврејског порекла, Бела Давидович, рођена је 1928. године у Бакуу, у Азарбејџану. Њени мајка и деда били су професионални музичари у оркестру и хору оперске куће Бакуа, док је отац, познати азарбејџански хирург, такође био музичар, али аматер. На Московском конзерваторијуму је студирала у класи Јакова Флијера и на Четвртом Шопеновом конкурсу у Варшави, 1949. године, поделила је Прву награду са Халином Черни-Стефанском.

Све до 1977. године, Бела Давидович је наступала искључиво у Совјетском Савезу и земљама Источне Европе. Пуних 16 година је била професор Московског конзерваторијума Чајковски. У њеној класи је 1976. дипломирала и наша пијанисткиња Мира Јевтић. Године 1977, Бела Давидович је, заједно са сином, данас познатим виолинистом Дмитријем Ситковетским, позвана да свира у Амстердаму. Наредне године је емигрирала у Сједињене Америчке Државе.

Своју велику интернационалну каријеру започела је сјајним дебијем у њујоршком Карнеги холу, октобра 1979. Њен реситал је препознат као врхунац њујоршке сезоне и широм јој је отворио врата свих великих светских подијума. Од 1982, предавала је на славној њујоршкој школи Џулијард.

Бела Давидович је снимала за издавачке куће Мелодија, Филипс, Орфео и Новалис, дела Шопена, Сен-Санса, Рахмањинова, Брамса, Грига и Равела. Диск који ћемо преслушати снимила је за кућу Филипс 1986. године, а садржи дела двојице руских композитора. Из пера Прокофјева то су Трећа соната и Свита из балета Ромео и Јулија, а из опуса Александра Скрјабина – Друга соната, Две поеме опус 32, три мазурке и Валцер опус 38.

Уредник Зоран Стојовић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара