Век хармонике - Интерпретације Дуа Штајмел-Микш

Представљамо интерпретације Дуа Штајмел - Микш, који чине млади немачки уметници: Оливија Штајмел, хармоника, и Јозеф Микш, гитара. Слушаћете остварења „Галилеова инспирација" Мāрија Мерија, „Датар" Хозеа Санчез-Вердуа, потом „Дијалог о плими и осеки на мору" канадског аутора Џејмса О'Калахана и „Вежбе левитације" Едоарда Микелија, као и прошлогодишње остварење младог немачког композитора Андреаса Едуарда Франка под називом „На предлог". Слушаћете до сада необјављене снимке, које смо добили љубазношћу Оливије Штајмел.


Дуо је основан 2009. године, а изводи репертоар састављен од дела савремене музике, као и аранжмана ране музике за хармонику и гитару.

Јозеф Микш је рођен 1987. године у Лајпцигу, а пре гитаре учио је клавир. Након студија класичне гитаре на Универзитету у Вирцбургу, Микш је остао, 2010. године, да предаје у овој високошколској установи. Изводи класичну и џез музику, а у дуу са Оливијом Штајмел тумачи и популарне музичке жанрове.
Оливија Штајмел је рођена 1986. године у Ахену, а хармонику је почела да свира са шест година. Посвећена је интерпретацијама репертоара из различитих епоха, али са акцентом на савременој музици. Наступала је као солиста и камерни музичар са Филхармонијом из Вирцбурга, Немачком филхармонијом младих, међународним ансамблом Модерн, а од 2012. године је члан Експериманталне групе Музичке академије из Базела, која је специјализована за савремену музику.

Оливија Штајмел и Јозеф Микш су још за време студија почели сарадњу са савременим композиторима, а у том периоду их је подржала фондација Јехудија Мењухина „Live music now".
Најновији пројекат овог дуа је био стварање програма посвећеног научнику и филозофу Галилеу Галилеју, а заснован је на композицији аргентинског аутора Мāрија Мерија под називом „Галилеова интуиција". Ова Меријева композиција написана је 1999. године. Идеја пројекта је била да се наручи неколико концерата, а читав концепт се заснива на аудио визуелном доживљају. То је био разлог да се у пројекат укључи и швајцарска сликарка Никол Фиор, чиме се ствара узајамна инспирација композитора, сликара и интерпретатора.

Уредник емисије: Марија Шекуларац

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара