Вокалне симфоније

Хенрик Горецки: Друга симфонија

Друга симфонија Хенрика Горецког опус 31, позната и као Коперникова, компонована је 1972. године у част 500 година од рођења чувеног пољског астронома. Дело је настало као поруџбина Кошћушко Фондације из Њујорка, што је омогућило композитору да рад представи и публици изван граница родне Пољске.

Инспирисан пре свега филозофским импликацијама Коперникових открића, Горецки је компоновао симфонију у монументалном стилу, за солисте - сопран и баритон, хор и оркестар. Аутор је користио текстове из 145, 6. и 135. Псалма, као и увод из књиге Николе Коперника О револуцији небеских сфера. Дело се састоји из два става, пратећи бинарну форму коју је аутор користио у неколико претходних композиција, а која подразумева успостављање противтеже између ставова. Први став представља громогласну оркестарску космичку визију, са честом фортисимо динамиком, дугим паузама и брзим хроматским мотивима. Уравнотеженост циклуса постиже се увођењем мирнијег и сталоженијег другог става, који својим димензијама надомешћује недостатак интензитета присутног у првом ставу.

Друга симфонија Хенрика Горецког је извођена и снимaна ређе у односу на ауторова друга дела. Разлог за то је огроман извођачки апарат неопходан за њено извођење.

У емисији ћете чути један од ретких снимака ове симфоније у интерпретацији Хора Пољског радија и Шлезијског филхармонијског хора, Симфонијског оркестра Националног радија из Катовица, и солиста - сопрана Софије Килановиц и баритона Андреја Добера. Диригује Антони Вит.

Аутор емисије Јелена Дамјановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво