Позоришне теме

Радомир Путник: Бајка као позоришни изазов

У циклусу ПОЗОРИШНЕ ТЕМЕ, средом емитујемо текстове Радомира Путника у којима аутор говори о проблемима али и достигнућима српског театра у последњих четрдесет година. Тако ће у овом циклусу бити речи о жанру комедије у нашим позориштима, о инсценацијама бајки и значају Луткарског позоришта Пинокио, потом о историји Битефа и, најзад, о моралној снази театра који и у најтежим временима може пружити отпор друштвеној стварности.

Текст Бајка као позоришни изазов посвећен је четрдесетогодишњици рада Луткарског позоришта Пинокио, које је недавно објавило и избор од 18 драмских текстова писаних за приказивање у овом позоришту. Иако се луткарство и инсценације бајки данас превасходно везују за најмлађу публику, треба имати у виду да је овај тип театра заступљен на свим географским ширинама и дужинама, као и да су се питањима естетике луткарског позоришта бавили бројни мислиоци почев од Платона, Аристотела, Хорација па до Шекспира, Сервантеса, Молијера, Гетеа, Бајрона и других.

Радомир Путник посебну пажњу посвећује бајкама наших позоришних писаца које су наменски писане за извођење у Луткарском позоришту Пинокио. Тако ће у овој емисији бити речи о бајкама и драматизацијама Татјане Илић Снежана и седам патуљака и Мачак у чизмама, Живомира Јаковљевића Успавана лепотица, Синише Ковачевића Бајка о чешљу и виолини, Милене Деполо Цврчак и мрави, Љубинке Стојановић Вук и седам јарића, Миле Машовић Гуливерово путовање и Александра Новаковића Аладинова чаробна лампа.

Уредница Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво