Петар Коњовић: Прва симфонија у це молу

Прва симфонија у це молу Петра Коњовића у извођењу чланова Симфонијског оркестра Радио-телевизије Београд под управом Младена Јагушта.

Настала 1907. године, Коњовићева симфонија у це молу се сматра првим делом овог жанра у српској музици. Премијерно је изведена у Загребу 1923. године.

Дело почиње уводом у којем главни материјал доносе гудачи унисоно. Прва тема асоцира на народни напев Леле Стано мори, док се друга, лирска кантилена коју доносе виолончела, састоји од још једне народне мелодије - напева Цвекје цафнало. Развојни део доноси опсежан рад са метеријалом, али остаје донекле статичан због доминације основног тоналитета. Други став започиње темом у обои, заснованом на материјалу из увода, да би се остали инструменти постепено прикључивали.

Скерцо са триом доноси полетне народне мелодије које драмски ток воде ка финалу. Лагани увод пре последњег става је сачињен од материјала из претходних ставова, што је и главна карактеристика ове кулминације, која описује контуре сонатног облика. Врхунац дело достиже у поновном јављању теме Цвекје цафнало коју у свечаном карактеру доносе хорне.

Милан Милојковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво