Имагинарни пејзажи

Представљамо најновија остварења Дерека Пјотра - албум "У етру" и Маркуса Попа - "Софиоко".

Дерек Пјотр је рођен 1991. године у Пољској, тренутно живи и ради у Новој Енглеској, на источној обали САД-а. Овај уметник истражује електоакустично саоодношење звука и гласа, бавећи се проблематиком традиционалне структуре песме, микротоналнх помака, односа буке и амбијенталног дрона.

На албуму У Етру који је пре месец дана објавила дискографска кућа BitSquare, Пјотр користи звуке радијских таласа, односно радијског сигнала и звукова звона. Како аутор каже у свом уводном тексту, намера је била да се направи омаж првим електроакустичким композиторима и њиховим инструментима, откривањем тачке где се класични инструменти и електроника сустичу. Сам звучни центар свих нумера је звук разних типова звона и удараљки базираних на „металном" одзвуку - кротала, даира, док Пјотр свира и виолину, цитру, звучне чаше и клавир-играчку, и ствара „хорске" ситуације користећи наслојавање снимака сопственог гласа. 

Најновији мини-албум Софиоко Маркуса Попа, познатијег као Овал налази се у слободној дистрибуцији на сајту Sound Cloud. Један од најзначајнијих савремених стваралаца електронске музике поново показује свој изузетни таленат да споји високо технолошке звучне структуре са визионарском музикалношћу. Резултат је музика која успева да ухвати оно најтеже - а то је звук садашњице.

Уредница емисије Ксенија Стевановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво