Песници Краковске авангарде

Циклусом ПОЉСКА ПОЕЗИЈА, који емитујемо недељом, представљамо, у избору и преводу Бисерке Рајчић, песнике КРАКОВСКЕ АВАНГАРДЕ, једне од најутицајнијих књижевних група међуратне Пољске.

У трећојој емисији овог циклуса (29. јануара 2012) можете слушати стихове Јана Бженковског и Јалуа Курека.

Јан Бженковски (Jan Brzękowski, 1903-1983). Песник, прозни писац, критичар, преводилац, члан групе Краковска авангарда и сарадник њених часописа Скретница и Линија. Уређивао је и часопис L'Art Contemporain, који је излазио у Паризу. Био је близак са конструктивистичком групом а. р. (револуционарна уметност). Од 1928. године живео је у Француској, сарађујући с надреалистима и кубистима. Збирке: Било, На катоди, Љубавне песме, У другом лицу, Стегнуто око устију, Ражани еп, Одисеје, Нова Космогонија, Сусрет крајњих ствари, Изабране песме и др.

Јалу Курек (1904-1983). Песник, прозни писац, критичар, преводилац, члан Краковске авангарде, уредник часописа Линија, близак са италијанским футуристима, посебно с Маринетијем. Сарађивао је и са Зенитом. Збирке: Жеге, Певања о Жечпосполити, Уста у помоћ, Мохигангас, Разгледнице.

Стихове чита Марица Милчановић.

*   *  * 

Следеће недеље, 5. фебруара, настављамо емтовање циклуса ПОЉСКА ПОЕЗИЈА. У избору и преводу Бисерке Рајчић представићемо авангардне јидиш песнике.

Уредник циклуса: Радмила Глигић.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво