Мобилни није препоручљив деци до 12 година

Још увек није потврђено штетно дејство мобилних телефона на здравље, посебно деце. Па је у Паризу више од двадесетак научника и онколога упутило позив на његово опрезније коришћење.

Потписници апела који је објавио "Журнал ди диманш", међу којима су француски, италијански, холандски и амерички лекари, препоручују разне видове заштите, док се чекају резултати истраживања.

Француско министарство здравства истиче да не постоје научни докази да је употреба мобилног телефона ризична по здравље одраслих и деце.

Међутим најновија истраживања која се још морају проширити упозоравају на могућност "слабог" ризика на здравље који је повезан са честом употребом мобилног телефона у раздобљу од 10 и више година.

Научници који су потписали апел препоручују да се код употребе мобилног телефона треба придржавати 10 правила, међу којима је да: деци до 12 година не треба допустити да га користе, осим у прекој потреби, да током разговора мобилни треба држати на удаљености већој од једног метра од тела и укључити спикерфон или користити "хендс-фри" опрему или слушалицу.

Затим избегавати ношење мобилног у џепу, чак и када је угашен.

Стручњаци препоручују да се комуницира слањем СМС-порука и да се избегава употреба мобилног на подручју где је сигнал слаб, као и при брзој вожњи аутомобилом или возом.

Годинама, многи светски стручњаци упозоравају на прекомерну употребу мобилног међу децом, будући да се њихов нервни систем развија и да је осетљивији на зрачење мобилног телефона.