Штрајкује пола милиона Британаца

Стотине хиљада запослених у локалној власти Велике Британије, незадовољних својим примањима, ступило је у штрајк који је потпуно паралисао више јавних служби.

Спор око зарада штрајкача, који траже повећање плата за шест одсто, представља додатни тест за британску лабуристичку владу у борби против све веће инфлације и подстицању запослених у јавним службама да прихвате скромније надокнаде за свој рад.

"Наши чланови широм земље биће јединствени. Данас и сутра око 600.000 наших људи биће у штрајку, једном од највећих после генералне обуставе рада 1926. године," рекао је шеф синдиката Унисон Дејв Прентис, за Би-Би-Си.

Синдикати су раније одбацили понуду за повећањем плате од 2,45 одсто, јер тврде да је то далеко од стопе инфлације у Великој Британији која је је у јуну износила 3,8 одсто, због пораста цена хране и бензина.

Влада премијера Гордона Брауна суочена је са порастом броја штрајкова, јер сматра да би свако повећање плата, веће од 2,45 одсто морало да буде финансирано повећањем пореза, с чим се синдикати не слажу.

Због сличних спорова, у Великој Британији прошле године је изгубљено више од милион радних дана, највише од 2002., и двоструко више него што износи годишњи просек од када су лабуристи 1997. ступили на власт.