И РРА стиже на ред

Накупило се довољно индиција да Републичка радиодифузна агенција не ради по закону, али и да није сасвим независна. Крајње је време да се покрене инцијатива за преиспитивање њиховог рада, а према Закону о радиодифузији могући су и опозиви чланова Савета РРА, каже за "Новости" Раде Вељановски, професор ФПН и један од аутора поменутог закона.

Већ неколико потеза челних људи РРА показало је, сматра он, да то нису заједничке одлуке Савета РРА и да је њихова законитост спорна.

Последња је објављивање јавног позива за избог чланова УО РТС, па његово повлачење.

Сада је време, оцењује, да парламент, који је чланове Савета именовао, реагује!

Одбор за културу и информисање требало би да покрене иницијативу за преиспитивање рада Савета РРА, каже Вељановски.

Јесте то независно тело, али не сме да крши закон, што се, ево, догодило. И то не први пут. На поједине њихове одлуке морали су својевремено да реагују и Врховни и Уставни суд.

А скупштински Одбор за културу и информисање у новом саставу још није званично почео да ради. Нови чланови су изабрани, али се уздржавају од коментара.

Посланик Есад Џуџевић најавио је да би већ до краја недеље одбор могао да се састане и да, можда, расправља и о раду Савета РРА.

Њихово понашање дошло је до фазе када би парламент требало да га преиспита. Одбор за културу и информисање требало би да покрене ту иницијативу.

Председник Удружења новинара Србије Нино Брајовић каже да је задовољан што је Ненад Цекић поништио јавни позив за нове чланове УО РТС, али упозорава да "не треба имати илузију да екипа која је то смислила неће тражити елегантан начин да свој план спроведе у дело".

Ипак, Брајовић мисли да не треба иницирати смену чланова РРА, јер би то, као и евентуалне смене у Јавном сервису, значило утицај власти на ову институцију.

Али треба побољшати ефикасност контроле рада Савета.

Да начин њиховог рада мора да се преиспита слаже се и професор др Светозар Стојановић, члан Савета РРА.

Председник Савета РРА и његов заменик само су први међу једнакима и немају никаква посебна права. На наредној седници поставићу питање правилника о сопственом раду и објављивања јавног позива мимо знања свих чланова Савета.

Стојановић најављује да ће се на седници Савета расправљати и о наплативости РТВ претплате, због које је, каже он, прича о раду УО РТС и покренута.

Скупштина истражује  Цекића?!

Скупштина Србије највероватније ће на првој наредној седници расправљати о одлуци председника Савета РРА Ненада Цекића да незаконито распише јавни конкурс за чланове УО РТС-а. Ипак, и ако парламент утврди да је Цекић прекршио закон, неће моћи никако да га казни, јер њега може да смени само Савет РРА, а за сваку другу опцију потребно је мењати Закон у Скупштини!

Шеф посланичког клуба листе „За европску Србију" Нада Колунџија каже за Прес да би ова тема "свакако требало да се нађе на седници парламента".

На том састанку би требало да се утврди да ли је реч о лошем законском решењу у вези са РРА или о простом кршењу закона! Након тога, на основу закључака који би тамо били донети, требало би преузети одговарајуће мере, оцењује Колунџија.

Први посланик СПС-а Бранко Ружић истиче да "увек постоји начин да се донета законска решења унапреде".

Пошто је у цео догађај укључен и Јавни сервис и пошто је реч о јавном интересу, мислим да би Народна скупштина требало да расправља о овом питању! , закључује Ружић.

Посланик ДСС-а Жељко Томић такође тврди да је потребно да се држава позабави овим питањем.

То је потребно, пре свега, што ово личи на директан сукоб РРА и Јавног сервиса! Скупштина би свакако морала да реагује и да испита цео случај неутрално и коректно , наглашава Томић.

Народни представник из табора СРС-а Зоран Красић каже да та странка неће бежати од расправе.

Уколико се та тачка уврсти у дневни ред, ми ћемо активно учествовати! И раније смо упозоравали на неке грешке приликом доношења закона везаних за ову област, али је обично прелажено преко њих , закључује Красић.

Професор на ФПН Зоран Стојиљковић тврди за Прес да су у Савету РРА "неопходне промене".

Садашњи Закон о радиодифузији даје готово империјална овлашћења Савету РРА, поготово председнику тог савета! То би морало да се преиспита! Није нормално да његову смену може да затражи само Савет РРА и нико други!, оцењује саговорник Преса, и додаје да би можда једно од решења могло да буде „веће учешће јавности у избору чланова Савета РРА".

Председник Савета РРА Ненад Цекић поручио је преко портпарола да се до даљег неће оглашавати.

Седница од недеље

Председник и заменик председника Савета РРА Ненад Цекић и Александар Васић неће коментарисати разлоге због којих је поништен јавни позив за попуњавање места у УО РТС пре одржавање седнице Савета.

Портпарол РРА Јелена Коло рекла је да би седница Савета требало да се одржи следеће недеље.

Светозар Стојановић, који је затражио заказивање седнице путем медија, слободан је од четвртка, а председник и један члан Савета неће бити ту до краја недеље.

За одржавање седнице потребно најмање седам чланова.

Цекић доживотно

Садашњи чланови УО изабрани су 2005. године и мандат им траје четири, пет или шест година. Председнику Ненаду Цекићу и његовом заменику Александру Васићу, на пример, место у Савету обезбеђено је до 2011. године.

Када је мењан Закон о радиодифузији 2005. године, избрисана је ставка да чланови Савета РРА могу да буду бирани највише два пута.

То практично значи да би садашњи састав, са Ненадом Цекићем на челу, могао да остане доживотно , упозорава проф. Раде Вељановски.