Седам дана за договор о власти у Београду

Коалиције За европски Београд и СПС-ПУПС имају још седам дана да постигну договор о формирању нове одборничке већине у Скупштини Београда, јер је рок за конституисање градског парламента уторак 22. јул.

Уколико у том року не буде договора о успостављању нове већине за формирање градске власти у Београду, нови избори у главном граду су једина алтернатива.

Скупштина Београда морала би да буде конституисана до 22. јула, до када би требало да буду изабрани председник и секретар скупштине, док би до 22. августа требало да буду изабрани градоначелник и Градско веће.

Уколико се то не догоди, у Београд ће бити уведене привремене мере којима ће управљати представници владајућих партија на нивоу републике - ЗЕС и СПС-ПУПС-ЈС.

Привремена управа може да траје најдуже шест месеци.

У шлучају да се листа За европски Београд и коалиција око социјалиста договоре, у Скупштини града заједно би имали 51 одборника, па им је неопходна најављена мањинска подршка ЛДП, јер је са њихових седам мандата једино могућа већина.

Конститутивна седница Скупштине Београда јуче је започета верификацијом мандата нових одборника, али ће наставак уследити тек по евентуалном расплету међустраначких договора.

Социјалисти су раскинули коалициони спроазум народњака, радикала и СПС, протеклог викенда уз образложење да би такава већина на градском нивоу угрозила функционисање републичке владе.

У коалицији За европски Београд сматрају да ће власт у Београду бити формирана на истом принципу као и на нивоу републике.

Одборник те коалције и, у овом тренутку једини, кандидат за градоначелника престонице Драган Ђилас најавио је, после верификације мандата у градском парламенту, да ће разговори са социјалистима о формирању власти у престоници бити започети данас или наредних дана.

Ђилас је навео да је Листа за европски Београд уверена у своју победу уколико дође до нових избора, али је он против таквог исхода, јер тражи време и новац.

Лидер СПС-а Ивица Дачић рекао је, након што је та странка одлучила да раскине коалициони споразум са народњацима и радикалима, да ће о могућем формирању одборничке већине у Скупштини града бити одлучено у наредним данима, али није искључио ни могућност поновних избора у Београду.

СРС је за нове изборе, мада Александар Вучић није искључио могућност формирања градске власти из редова ЗЕБ-а, СПС и ЛДП.

И одборник ДСС у Скупштини Београда Андреја Младеновић такође сматра да су нови избори једино решење за излаз из ове ситуације.

Либерално демократска партија спремна је да у Скупштини града Београда подржи одборничку већину ДС и СПС, али се не противи ни новим изборима.

Шеф одборничке групе ЛДП Дејан Ранђић рекао је и да се та странка не противи идеји нових избора у Београду, јер је, како је објаснио, сигурна да ће грађани препознати и умети да казне оне који су довели до поновљених избора.

Радикали, социјалсти и народњаци потписали су 28. маја споразум о формирању власти у Београду, који је СПС прекинула како не би била доведена у питање коалиција са ДС на републичком нивоу.

Према прописима о локалним изборима, рок за избор руководства скупштине истиче 22. јула, односно два месеца од објављивања резултата избора.

Уколико се Скупштина до тада не конституише, влада треба да именује привремени орган који би обављао текуће и неодложне послове.

У том случају председник Скупштине Србије био би дужан да распише нове изборе за Скупштину града.

Скупштина Београда има 110 одборника - коалиција ДС-Г17 плус има 45, радикали 40, коалиција Д С С-НС 12, ЛДП седам и СПС-ПУПС-ЈС шест одборника.

Повезане вести:

Скупштина Београда без владајуће већине