Србија-Мађарска: неизвесно

Сусрет Србије И Мађарске многи су очекивали у финалу али ће се две сјајне репрезентације наћи једна наспрам друге у полуфиналу Европског првенства у Малаги. Репрезентација Мађарске није победила Србију (односно Србију И Црну Гору) од финала Олимпијских игара у Атини 2004. године. Као И обично у мечевима ових тимова нема фаворита.

Репрезентација Србије стигла је до полуфинала без пораза односно уз један реми у групи против Румуније (6-6). Браниоци титуле најбоље утакмице одиграли су против Немачке у првом колу 17-5 И у трећој И четвртој четвртини против Италије 11-8. Тај сусрет против Италијана, који су у том тренутку били водећи у групи, заправо игра од тренутка када је Србија губила 4-7 па до краја даје велику наду да екипа Дејана Удовичића има потенцијал за финале. Србија је направила серију 7-1 потпуно разбивши Италију. Захваљујући првом месту у групи репрезентација Србије отишла је директно у полуфинале И имала дан одмора више од ривала.

А ривал је стари познаник- чувена Мађарска. Олимпијски шампион И вицешампион света. Почели су победом 10-9 над Хрватском у репризи прошлогодишњег финала Светског првенства. Ређали су победе И над Словачком па Грчком. Саплели су се у мечу са најпријатнијим изненађењем турнира Црном Гором. Црногорци су победили 10-9 а ни победа над Шпанијом није им донела директан пласман у полуфинале. У затвореном кругу најбоље је била пласирана Црна Гора која је заузела прво место у групи А. Мађарска је у четвртфиналу савалдала Немачку 14-8.

"Нема шта ново да се каже о Мађарима. Они су уз Србију И Црну Гору најтрофејнија репрезентација на свету. Знамо ми њих, знају они нас. Важно је да не упаднемо у њихов ритам И да нам не прете контранападима у чему су најбољи на свету", рекао је Александар Шапић.

Мађарска репрезентација дуго игра заједно са селектором Денешом Кемењијем који их тренира 11 година.

"Шансе су изједначене али верујем да је време да победимо", каже Кемењи.

Голман Золтан Сечи слично размишља: "Добро се познајемо. Некада смо побеђивали ми, затим смо изгубили неколико последњих утакмица. Одлучују нијансе, Србија је јака екипа И тешко је било шта да се прогнозира."

Сечи није бранио на претходном мечу већ је на голу био Виктор Нађ.

Селектор српске репрезентације Дејан Удовичић није много обраћао пажњу на тај детаљ И пре свега води рачуна о одбрани у вечерашњем мечу: "Кључ је у одбрани, пре свега од контре. Ако ту не уђемо са решењем боље да не улазимо у базен. Охрабрује утакмица са Италијом И ако поновимо последњих десет минута И, по могућности, још подигнемо ниво игре-имамо шанси. Да ће бити јако тешко-то не би требало ни да говорим."

Иако се игра против Мађарске, за коју селектор Црне Горе Петар Поробић тврди да има највећи потенцијал али И комплекс Србије. Један од најталентованијих играча на свету Андрија Прлаиновић мисли да су сви полуфиналисти изједначеног квалитета: "Било би тешко И да играмо против Црне Горе И против Хрватске. Што се Мађара тиче-видећемо. Битно је да не дозволимо центрима да се наиграју."

Обе екипе су у истом хотелу И за време доручка су у истој просторији док су преостала два оброка у одвојеним салама. Односи су коректни али ривалитет овде две репрезентације превазилази обичан ривалитет. Играчи ових тимова се поштују али није тајна да је однос са другим репрезентацијама далеко бољи.

19.30 Хрватска- Црна Гора   РТС 2, директно

21.00 Србија - Мађарска       РТС 1, директно

Србија: 1. Шефик, 2. Прлаиновић, 3. Рашен, 4. Удовичић, 5. Савић, 6. Пјетловић, 7. Никић, 8. Филиповић, 9. Ћирић, 10. Шапић, 11. Вујасиновић, 12. Пековић, 13. Соро. Селектор: Дејан Удовичић

Мађарска: 1. Сечи, 2. Тамаш Варга, 3. Мадараш, 4. Денеш Варга, 5. Кашаш, 6. Хошњански, 7. Гергељи Киш, 8. Бенедек, 9. Данијел Варга, 10. Бирош, 11. Габор Киш, 12. Молнар, 13. Нађ. Селектор: Денеш Кемењи.