Донатори обећали Косову 1,2 милијарде евра

Међународна заједица обећала је данас, на донаторској конференцији у Бриселу, финансијску подршку Косову у износу од 1,2 милијарде евра у наредне три године, или око 200 милиона мање него што су тражиле власти у Приштини.

Комесар ЕУ за проширење Оли Рен оценио је да ће ова обећана средства за подршку опоравка Косова обезбедити бољу будућност за све житеље косова. 

Гро средстава, или 500 милиона евра, издвојен је из буџета ЕУ, док су остатак обезбедили Американци, који су обећали 400 милиона долара, те неколико држава чланица ЕУ појединачно.

Фејт: Помоћ Приштини у односима са косовским Србима

Специјални представник Европске уније Питер Фејт истакао је важност да се до економског успеха Косова дође што пре, јер би то смањило политичке тензије.

Фејт је рекао да су јачање владавине права, децентрализација и изградња нових инстуција у сектору безбедности приоритетни задаци, објашњавајући да би "напредак у овим областима довео до стабилнијег Косова."

"Треба помоћи Приштини да се приближи косовским Србима и то одмах, јер немамо пуно времена", изјавио је Фејт на донаторској конференцији за Косово.

Фејтово упозорење веyано за недостатак времена уследило је непосредно након што је приштински дневник "Зери" објавио да је једна од пет великих западних сила "сигнализирала да нема ништа против поделе Косова, под условом да се о томе сложе Београд и Приштина."

Рен очекује милијарду евра за Косово 

Европски комесар за проширење Оли Рен рекао једа је Европска комисија одвојила 500 милиона евра за помоћ Приштини и да ће трошење средстава бити стриктно контролисано.

"Ових 500 милиона евра су јасан показатељ за тврдње да је Косово европско питање" и да ће се ЕУ ангажовати на стабилност и европској перспективи целог западног Балкана, изјавио је Рен.

Европски комесар је изразио наду да ће бити прикљупљено укупно милијарду евра и нагласио да ће та сума помоћи "развоју институција, административног капацитета, енергетике и транспорта" на Косову.

Рен је оценио да ће новац сакупљен на донаторској конференције бити "довољан за дуже времена" и указао да ће на захтев Европског парламента потрошња новца из додељених фондова бити стриктно контролисана.

Очекивања: 1,4 милијаде евра

Косовски премијер Хашим Тачи је, у уводној речи и на конференцији за новинаре, изјавио да је "Косово нова држава и успешна прича и за међународну заједницу" и обећао да ће власти у Приштини тесно сарађивати с међународним донаторима у трошењу средстава.

Тачи је навео да ће, у оквиру спровођења плана Мартија Ахтисарија, изградњом нових инситуција и јачањем владавине права, његова влада најоштрије сузбијати организовани криминал и корупцију на Косову.

Косовске власти очекивале су да ће на конференцији бити прикупљено око 1,4 милијарди евра, представивши потенцијалним донаторима 3.800 пројеката за које се сматра да могу допринети превазилажењу садашњег стања на Косову.

Косовски Срби су у Бриселу представили пројекат изградње насеља Нова Грачаница, за који би, према представницима Самосталне либералне странке која има члана у влади у Приштини, требало обезбедити око 600 милиона евра.

САД су пре донаторске конференције најавиле да ће издвојити 400 милиона долара или око 255 милиона евра, Немачка 100 милиона евра, а Европска комисија је за Косово већ наменила милијарду евра за период од 2007. до 2010. године.

Словенија ће на донаторској конференцији за Косово у Бриселу издвојити 500.000 евра донација за период од 2008. до 2011. године.

Незапосленост, сиромаштво, корупција

Кључни проблеми са којима се суочава Косово су висока стопа незапослености, која према различитим изворима износи између 40 и чак 70 одсто, те изузетан прилив младе радне снаге, обзиром да се сваке године број радно способних становника Косова повећа за око 30.000.

Истовремено, тек нешто мање од половине укупног броја становника Косова живи на или испод нивоа сиромаштва.

Осим та два проблема, које локални економски стручњаци описују као кључне, проблеми који потресају косовску економију укључују и корупцију, лошу инфраструктуру, те контроверзни систем образовања.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво