"Закон по мери Берлусконија"

Доњи дом италијанског парламента усвојио је предлог закона којим ће политичари на високим државним функцијама практично бити заштићени од полиције и суда докле год су на власти. Опозиција и медији текст иронично зову "законом по мери Берлусконија".

Првобитни текст новог закона о борби против криминала требало је да убрза веома спору кривично-правну процедуру, јер је предвиђао да за дела за која је предвиђена казна испод 10 година, судски процеси буду аутоматски суспендовани, објаснио је италијански премијер Силвио Берлускони.

Тиме би и сам Берлускони био аутоматски заштићен од неколико истрага које се годинама воде против њега.

Међутим, после критика опозиције, али и Берлусконијевих савезника, предлог је донекле умекшан, па је на судијама остало да сами одлуче шта ће чинити у таквим случајевима.

Законом, који треба да прође и у Сенату, предвиђена је и лакша депортација илегалних имиграната.

Берлускони се нашао на удару Европског парламента због владине намере да спроведе попис свих Рома у Италији и узме им отиске прстију.

Италијански парламент одобрио је данас меру којом ће за добијање личних докумената од 2010. свим грађанима бити потребан и отисак прста.

"Ако ико поштује нечију жељу да дође овде у потрази за бољим животом, то смо ми. Ми само желимо да омогућимо интеграцију странцима и да одбацимо оне који су овде дошли, не да раде, него да се баве криминалом", рекао је Берлускони.

Други закон, који је такође недавно одобрен у Доњем дому, даће пун имунитет највишим функционерима државе: председнику републике, премијеру и председницима оба дома парламента.

Закон је жигосан у јавности као "закон за заштиту Берлусконија", али се премијер брани тврдњом да је у свим судским процесима који се воде против њега био жртва прогона.

"Срешћемо се кад се све ово заврши, па ћу вам потанко испричати све о мојим судским процесима... Ја сам светски рекордер у броју процеса који се воде против мене", рекао је италијански премијер новинарима.

Берлускони је у прошлости сумњичен за везе с мафијом, али и за "мутне" послове његове медијске куће Медијасет.

Против њега је покренуто много истрага и судских процеса, али на суду никада ништа није доказано.

Повезане вести:

Италијани протестују против реформе правосуђа