Буш најавио укидање санкција Пјонгјангу

Северна Кореја предала је Кини званични извештај о свом нуклеарном програму, што би могао бити кључни корак Пјонгјанга ка обустављању нуклеарних активности, а према договору САД, Кине, Јапана, Русије и обе Кореје.

Амерички председник Џорџ Буш најавио је да ће Вашингтон укинути кључне економске санкције Северној Кореји и скинути је са црне листе држава које подржавају тероризам, али да и даље остаје сумњичав према режиму у Пјонгјангу.

Санкције Пјонгјангу биће укинуте у складу са законом о забрани трговинских односа са непријатељским државама и да ће обавестити Конгрес да ће Стејт департмент за 45 дана са своје листе земаља које подржавају тероризам скинути Северну Кореју.

У предатој декларацији севернокорејских власти нема свих неопходних детаља којима је Бушова администрација својевремено условљавала ту земљу.

Буш је истакао да је то само почетак процеса и закључио: "Вероваћемо вам само у мери у којој будете испуњавали обећања. Задоовољан сам напретком, али немам илузија, јер је ово први корак, а не крај процеса. Ово је почетак процеса".