Читај ми!

Sve što mogu oni, mogu i ja!

Jedan „Mlazni čovek“ iz Švajcarske obeležio je dan za nama. Njegov najnoviji podvig - formacijski let sa dva mlazna akro-aviona „L-39C albatros“ - deluje (naučno)fantastično.

Narod ume da kaže „čovek nije ptica pa da leti". Švajcarski pilot Iv Rosi se već godinama ne slaže sa tom izrekom. I uspešno je demantuje!

„Mlazni čovek" (Jetman), kako su ga prozvali, u istoriju avijacije ušao je još u novembru 2006. godine kao prvi (i za sada jedini) čovek koji je samostalno, sa krilima zakačenim na svoja leđa, leteo na mlazni pogon.

Više od 15 prototipova je Rosi napravio tokom 10 godina rada na svom izumu. Na kraju je uspeo, sa pogonom iz čak četiri mlazna motora, visinomerom i malecnom komandom za gas!

Let je tada trajao pet minuta i 40 sekundi.

Godine 2008, ovaj 52-godišnjak iz Nojšatela je prvi put izveo zvaničan let preko švajcarskih Alpa pred medijima. Iste godine je preleteo i Lamanš, što se uživo prenosilo u čak 165 zemalja sveta. Trebalo mu je 13 minuta.

Ove godine, tačnije 7. maja, je išao i preko Velikog kanjona u Arizoni uz pomoć svoji 2,4 metra dugačkih krila.

Ali je prvo morao strpljivo da sačeka da mu Federalne avijacijske vlasti SAD klasifikuju krila sa raketnim motorima kao letelicu, da prođe 25-40 sati probnih letova, i na kraju dobije dozvolu za prelet. 

Juče je otišao korak dalje - u pratnji dva mlaznjaka tipa „L-39C albatros" iz poznate francuske akro-grupe „Brajtling", izveo je par formacijskih letova, ponovo iznad švajcarskih Alpa.

Let je započeo iskakanjem iz helikoptera, a sleteo je padobranom.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво