Читај ми!

„Avet“ iz Neve

Iz mulja u reci Nevi, nadomak Sankt Peterburga, izvučen je sovjetski teški tenk KV-1 koji su nemački vojnici tokom opsade Lenjingrada, jedne od najstrašnijih u istoriji čovečanstva, zvali i „avet“.

Sovjetski teški tenk koji su branitelji Lenjingrada koristili u odbrani grada od nacističke vojske tokom Drugog svetskog rata, izvučen je iz svoje vodene grobnice u reci Nevi.

Tenk, model KV-1 od kojih je u svetu sačuvano svega 10 od napravljenih 5.219, potonuo je u Nevu nakon što je pontonski most preko kojeg je prelazio pogodila nemačka granata za vreme nemačke opsade grada koja je trajala 872 dana.

Ratnu mašinu su na dnu reke Neve u Sankt Peterburgu, bivšem Lenjingradu, prošlog maja pronašli vojni ronioci.

U ruskoj vojsci navode da je tenk u dobrom tehničkom stanju i da bi prilično lako mogao da mu se vrati prvobitni izled.

Nakon restauracije, bio bi izložen u muzeju i učestvovao na vojnim paradama organizovanim u znak obeležavanja herojske odbrane grada.

U njemu su se nalazile i brojne granate, koje su pažljivo odnete na ispitivanje da li su aktivne.

Andrej Bobrun, šef pres-servisa ruske Zapadne vojne oblasti, istakao je da se posada tenka najverovatnije spasla na vreme, ističući da ronioci u njemu nisu našli ljudske ostatke.

Vojni istoričari će sada pokušati da uđu u trag članovima posade tenka i sklope celu priču. 

Sposobnost Crvene armije da se odupre Vermahtu i spreči ga da zauzme Lenjingrad jedan je od ključnih događaja koji su preokrenuli tok Drugog svetskog rata.

Mesto gde je ovog proleća slučajno pronađen, „Nevski pjatačok", nekadašnja je deonica fronta gde su krvave borbe trajale 400 dana.

U ovom reonu je sovjetska vojska od septembra 1941. do januara 1943. godine pokušavala da probije blokadu Lenjingrada.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се