Читај ми!

Talasi krše ekološke propise!

Jedno primorsko mesto u Poljskoj moglo bi da izgubi status banje zbog Baltičkog mora! Limit za buku u banjama od 45 decibela talasi ozbiljno „krše“, zbog čega gradske vlasti smišljaju način da utišaju more. Inspektori se čude i priznaju da nisu uzimali u obzir takve zvuke i šumove.

Vlasti primorskog poljskog grada Švinoujšća na krajnjem severozapadu Poljske strahuju da će to mesto izgubiti status banje i to iz neobičnog razloga - Baltičko more je u njemu suviše glasno i nimalo ne haje za to što je dozvoljena jačina buke za banje do 45 decibela.

Strahovanja se sada pre svega odnose na dotacije, jer propisi jasno kažu da u poljskim banjama, i kontinentalnim i primorskim, buka, noću ne sme da pređe 40, a danju 45 decibela.

Nedavna merenja pokazala su, međutim, da Baltik na plaži u Švinoujšću u zoru talasa i huči jačinom od čak 70 decibela.

Gradski činovnici sada ubrzano traže način da nekako utišaju more i vetar, a između ostalih se pojavio i predlog da se postavi specijalni zid duž plaže, kako šum talasa ne bi dopirao do grada.

Pacijenti koji u Švinoujšće dolaze na oporavak i lekari šokirani su tom idejom birokrata da se „naredi" talasima i vetru da budu tiši, a turisti podsećaju da su u grad i došli upravo da se naslušaju mora i šuma talasa.

„Ja kod kuće imam snimak šuma talasa i meni to pomaže da se relaksiram. Sluša ga često i moja žena", rekao je televiziji TVN lokalni lekar Marek Borkovski.

Strah odbornika i činovnika iz Švinoujšća začudio je i poljsku Inspekciju za životnu sredinu.

„Naravno da smo merili buku u Švinoujšću, ali nismo uopšte uzimali u obzir ni šum talasa ni krike galebova", priznali su inspektori.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво