Oldtajmeri u centru pažnje

Vlasnici oldtajmera ponosno su provozali svoje očuvane i doterane mezimce Beogradom. Četvorotočkaši „veterani“ oživeli su sećanje na prvu i poslednju Grand pri trku voženu u srpskoj prestonici pre 72 godine.

Na današnji dan pre 72 godine u Beogradu je održana prva i jedina Gran pri trka, upriličena u čast rođendana mladog kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Vožena je prosečnom brzinom od 130 kilometara na čas, a pratilo ju je 75.000 Beograđana. Napominjemo da je naša prestonica tada imala svega 360.000 stanovnika.

Trka je vožena oko Kalemegdana, a u njoj su učestvovali najveći automobilski asovi tog vremena. Među njima i naš Boško Milenković u svom „bugatiju".

„Svaki prvi vikend u septembru izvozimo naše automobile i podsećamo se na taj događaj iz 1939. godine, kada je u Beogradu bilo pet svetskih šampiona, kad je bio centar Evrope i kada je, nažalost, beogradska građanska klasa trčala svoju poslednju trku", izjavio je Bratislav Petković iz Muzeja starih automobila.

Evo danas automobila iz tog doba. Svi lepi, doterani, nalickani i svi rade. Njihovi vlasnici kažu da retko imaju prilike da ih izvezu iz garaža, a kada to učine, veoma su ponosni na njih.

„Ja sam četiri godine radio taj auto, rasturio ga do šrafa i onda ga sastavio i posle toga jedno veliko zadovoljstvo kad znate šta imate i šta vozite i svi ljudi primete da je to izuzetno lep auto", objasnio je Dalibor Ružić iz Saveza automobilskih klubova.

Nakon poziranja televizijskim snimateljima i fotoreporterima, okupljeni vlasnici oldtajmera provozaće svoje ljubimce trasom Gran pri trke, a onda će se parkirati na Trgu Republike gde svi koji to žele mogu da ih razgledaju do 15 časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво