Читај ми!

Živeo „spaček“!

Najveći skup ljubitelja „spačeka“ svih vremena održan je proteklog vikenda u Francuskoj. Više od 7.000 vozila iz celog sveta „okupiralo“ 60 hektara zemlje i paralisalo grad Salbris.

U prelepom gradiću Salbris, udaljenom manje od 150 kilometara od Pariza, proteklog vikenda se okupilo više od 7.000 „citroena 2CV" („spačeka"), „ami 6", „ami 8" i „dijana", na tradicionalnom okupljanju „Svetskog kluba prijatelja 2CV" (Amis de la 2CV).

Ovaj impozantni broj vozila, koja su stigla iz celog sveta, potpuno je paralisao saobraćaj oko grada, jer je uz kola stiglo i više od 20.000 članova kluba i više hiljada posetilaca okupljanja.

U gradiću od 6.000 stanovnika bilo je više od 350 volontera, koji su se potrudili da ogroman broj gostiju uživa u njihovom gradu i okolini.

Datum za okupljanje nije slučajno izabran, jer je 27. juli dan kada je 1990. godine sa proizvodnih traka sišao poslednji „spaček".

Okupirali 60 hektara 

Kolika je i danas ljubav prema ovom automobilu govori subotnja kolona duga 80 kilometara i 60 hektara zemljišta koje su zauzeli članovi kluba na svom tradicionalnom druženju. Inače, poslednji susret održan je pre dve godine u Češkoj, kada se okupilo oko 3.300 „citroena 2CV".

Vlasnici „spačeka" su još jedanput pokazali koliko su kreativni - među vozilima je bio i „citroen 2CV" pretvoren u sto za kampovanje, zatim jedan koji je završio kao veliki galski petao i auto pretvoren u sportsku limuzinu.

Mnogo ljudi je svojim ljubimcima došlo iz cele Evrope, ali i sa Novog Zelanda, iz Gane, Brazila, pa čak i iz Japana. Atsumi Terasava došao je iz Tokija u svom ​„spačeku" iz 1985. godine na čijem satu je pisalo 202.832 km.

Organizatori su se potrudili da svima ugode, pa je tako na jednom mestu prvi put u istoriji moglo da se vidi pet najstarijih „2CV", četiri u vlasništvu „Citroena" i jedan čiji je vlasnik „Mišelin".

Uz ove predratne prototipove našao se spektakularni „revolte", futuristički naslednik modela „2CV", kao i trenutno najveći ponos fabrike iz Pariza, „citroen DS3 VRC", koji je mamio uzdahe svih prisutnih.

Posebno što je upravo u nedelju u jednom istom takvom, Sebastijen Leb ponovo preslišao sve konkurente u VRC reli (WRC Rally) šampionatu sveta. Ta informacija dočekana je ovacijama svih prisutnih ljubitelja ovog brenda.

Ljubav do kraja života

Inače, svetski klub ljubitelja „citroena" okuplja više od 50.000 članova, koji poseduju oko 100.000 „citroen" vozila, što samo potvrđuje davno izrečenu konstataciju da oni koji voze „citroen" svoju vernost i ljubav prema svom ljubimcu pokazuju celoga života.

Druženje je završeno u nedelju uveče, a tokom dva dana organizovani su koncerti, radionice, berza delova, takmičenje u brzom sklapanju „spačeka" i još mnogo zabavnih sadržaja.

Pokrovitelj cele manifestacije bilo je ACI (Amicale Citroen International), svetsko udruženje „Citroen" klubova.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво