Megdan vitezova na Mećavniku

Ko kaže da u Srbiji više nema viteštva? Proteklog vikenda bilo ga je i previše na Mokroj gori, gde su srpski vitezovi odmeravali snage sa kolegama iz Rusije, Mađarske i Rumunije. Časnu borbu upotpunile su živopisne odežde, barjaci i samostreli, a gutači vatre i lepe gospe Mećavnik su pretvorili u srednjovekovni grad.

Na Mećavniku, u Mokroj gori, ovog vikenda održan je međunarodni viteški turnir Svibor - Drvengrad 2011. Učesnici iz Srbije, Rusije, Mađarske i Rumunije pokazali su svoje umeće u srednjovekovnim borilačkim veštinama.

Vitezovi u živopisnim odeždama, štitovi i barjaci, koplja i samostreli, gutači vatre i po koja lepa gospa, Mećavnik su pretvorili u pravi srednjovekovni grad. Ruski bogatiri, srpski viteški red „Svibor", mađarski „Sveti Đorđe" i vitezovi iz Rumunije spretno su baratali „svijetlim oružjem" inspirisani i posebnim ambijentom.

„Mokra gora je fantastično mesto za prikazivanje naših veština", izjavio je Laslo Čeke.

Evgenij Šarakov, pripadnik ruskih bogatira, objasnio je da su oni došli kod srpskih vitezova na sastajanje.

„Volimo Srbe i zahvalni smo im. Došli smo da bismo se više zbližili. Turniri poput ovog već postaju tradicija", izjavio je Aleksandar Pavlov.

„Mi već godinama odlazimo na turnire kod njih i u druge zemlje i oni dolaze na naše o Duhovima tako da je to sad već lepa tradicija, a svaki put može i da se nauči nešto novo", istakao je Radivoje Radulović.

Jeromonah Feoktist objasnio je da dolazi svake godine sa vitezovima iz različitih ruskih regiona, kako bi oni posle pričali svima o Srbiji i prenosili ljubav, da svaki Rus poželi da dođe u Srbiju.

Đurđevdanski turnir promovisan je na sajmovima turizma u Moskvi i Beogradu, a deo je i projekta „Hodenje iz ruske u srpsku zemlju".

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. maj 2011, 15:54)
anonymous [neregistrovani]

odlicno

ovo mi se jako svidja. evo predlazem da se odredi datum kada bi srbi slavili opanak- dan opanka, tj. na taj dan bi nosili tradicionalne opanke ili bar znacku ili bros.

(ponedeljak, 09. maj 2011, 13:04)
Милоја! [neregistrovani]

Ово

је за сваку похвалу! Овакве манифестације треба да се чешће дешавају у овој земљи уништеног морала и смањених стандарда.