Читај ми!

Pevanje „iz vika“ - pevanje iz duše

Domaći etnomuzikolozi pripremaju listu kandidata za Uneskovu zaštitu, na kojoj će se osim krsne slave, „Moravca“ i vlaške magije naći i drevno pevanje „iz vika“, ili „uglas“, koje je kao „ojkanje“ već zaštićeno u Hrvatskoj.

Drevno pevanje „iz vika", ili „uglas", deo nasleđa praslovenskog stanovništva, karakteristično za celo dinarsko područje, kao „ojkanje" i svoje kulturno nasleđe, već su zaštitili Hrvati.

Tako je Unesko, kao jedan od četiri narodna običaja za ugroženu svetsku nematerijalnu baštinu, proglasio ono što je neformalni kulturni brend i Bosne i Hercegovine i Srbije. Kod nas se tek priprema lista predloga za zaštitu Uneska, a to pevanje, neodvojivo od srpske tradicije, biće na listi.

Još šezdesetih godina prošlog veka, svetski poznat etnomuzikolog Brailou, čuvši ih prvi put, rekao je da su to zvuci kakvim zamišlja one iz vremena kada je bog stvarao svet. „Ovako se vekovima pevala ljubav, tuga, želja... I pesme prenosile, s kolena na koleno", rekao je Brailou.

„Naučio sam da pevam kad sam imao četiri godine. Pevam iz duše, i tačno se primećuje to kada pevaš iz dna duše. Nije ono, hoću-neću, nego ja pevam tačno iz srca. Kad mi srce peva, ja moram da pevam, moram da mu udovoljim", rekao je pevač Miroljub Šaković.

„Potrebna su dva izvođača. Pesma je jaka, plemenita, i ovaj prvi, koji vodi pesmu, on predvaja, a drugi prati. Bitno je da glasove približe, da pesma ima dobar odjek i da ju je lepo slušati", objasnio je pevač Miloje Stojić.

Nema sela u zlatarskom i zlatiborskom kraju, u kome se ovako ne peva, i to je vrlo prestižno umeće, i zna se ko je u tome najbolji. Ali, kako iz sela mahom odlaze oni mlađi, kojima bi trebalo i preneti ovaj deo kulturne baštine, to je krajnje vreme da se pevanje „iz vika" zaštiti, dok se još može i čuti.

U Novoj Varoši osnovano je prvo udruženje kako bi se i pevanje i pesme spasle od zaborava.

„Težimo da privučemo što više mladih ljudi koji bi nastavili da tu našu bogatu kulturnu tradiciju prenose s kolena na koleno", rekao je Đorđe Obućina direktor TO Nova Varoš.

Domaći etnomuzikolozi pripremaju obrazloženje za listu kandidata za Uneskovu zaštitu, na kojoj će biti i krsna slava, kolo „Moravac" i vlaška magija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво