Читај ми!

Međunarodni sastanak oko krigle

Nemci i Česi zajednički grade trg koji će se prostirati preko granice i spojiti dve varoši. I jedni i drugi, kao velike pivopije, zaključili su da im treba mesto gde bi mogli da se „sastaju oko krigle“.

Česi iz mestašca Vejprti i Nemci iz susednog Bereštajna počeli su, u ime dobrosusedskih odnosa, da grade prvi zajednički centralni gradski trg koji će se prostirati preko granice na severu Češke.

Meštani sa obe strane granice se raduju, jer taj trg, prvi u Srednjoj Evropi specijalno građen da bude zajednički i ignoriše granicu, osmišljen je kao novo mesto za održavanje tradicionalnog „Birfesta" u planinama Krušne hori, po čijem grebenu prelazi češko-nemačka granica.

„Mi organizujemo zajedničke manifestacije, prolećne majske svečanosti i slične i tražili smo nešto zaista originalno", rekla je dnevniku Mlada fronta dnes predsednica opštine Vejprti, Jitka Gavdunova.

„Složili smo se da su i Česi i Nemci pivopije, imamo dobra piva i zašto da se ne sastanemo oko krigle. Rado bismo ovde na našem novom trgu organizovali mini-minhenski pivski festival", dodala je Gavdunova. 

Začetak projekta zajedničkog prekograničnog trga bila je mala promenada koja je trebalo da podseti na istorijsku srednjovekovnu stazu soli između Praga i Lajpciga.

Ta promenada biće označena na trgu kamenima međašima zajedničke istorije, sa tri na češkoj i dva na nemačkoj strani, koji će podsećati na glavne momente zajedničke istorije dva naroda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи