Читај ми!

Italijani tamane austrijske žabe

Iako im prete kazne i do 3.600 evra, lovci na žablje batake iz Italije redovno dolaze u Austriju i na najsuroviji način tamane na hiljade žaba koje su laka meta uz ograde pored lokalnih drumova.

Austrijske vlasti ustanovile su da već nedeljama u tu zemlju dolazi sve više lovaca na žabe iz Italije.

„Oni dolaze čak i autobusima", kritikovao je Bernhard Gutleb, šef odeljenja za zaštitu životne sredine vlade pokrajine Koruška.

Italijani, koji u većem broju dolaze u austrijsku pokrajinu Korušku, love braon žabe duž ograda koje su postavljene za zaštitu žaba od automobila na putevima, a zatim ih prokrijumčare nazad, do italijanskih trpeza.

„Sada su te ograde postale omiljeno mesto lovaca na žabe", naglasio je Gutleb.

Jedanput dnevno dolaze volonteri, pokupe ih i puste na drugoj strani druma. Međutim, „Italijani krenu u akciju pre nego što se pojave volonteri", navodi agencija AP

Žablji bataci su širom sveta traženi delikates. Tako do jedne milijarde žaba godišnje dospe u lonce, a najveći potrošači su Italijani, Francuzi, Belgijanci i Portugalci.

Oko 250 miliona tona žabljih bataka godišnje pojedu ljubitelji ovih specijaliteta.

„Za dva žablja bataka lovci na žabe dobiju po jedan evro", objasnio je Gutleb, ukazujući da je to unosan posao.

On je dodao da se koriste samo bataci, dok se ostatak tela baca, a metoda ubijaja je mučenje životinje, jer im se noge jednostavno iščupaju ili odseku.

U Austriji su žabe zaštićena vrsta životinja. „Njihovo prikupljanje ili ubijanje je zabranjeno", podseća Gutleb ističući da zakon predviđa kazne i do 3.650 evra za one koji budu uhvaćeni sa batačićima u kofama.

Međutim, do sada nije uhvaćen nijedan lovac, niti je osuđen.

„Naši službenici na žalost nemaju pravo da uhapse nekog. Mi možemo samo lovce na žabe upozoriti da je to kod nas zabranjeno", rekao je on dodajući da se ne radi o nekakvoj šali, već da je lov na žabe postao problem.

Prema podacima neprofitabilne organizacije za zaštitu žaba "Save The Frogs", gotovo jedna trećina od 6.485 vrsta žaba, koliko ih postoji na svetu, na je ivici opstanka.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво