Čehinje žure da se porode do ponoći

Čehinje danas žure da se porode do ponoći, jer od 1. januara neće sve imati pravo na novčanu nadoknadu od 520 evra. Lekari apeluju da to ne rade zbog zdravlja deteta.

Čehinje u poodmakloj trudnoći danas se trkaju sa vremenom, jer ako stignu da se porode do ponoći imaće pravo na porodiljski dodatak od 520 evra. Od sutra će to pravo imati samo siromašnije porodice.

„Svaki dan se u porodilištu pojavi jedna-dve trudnice koje zahtevaju da se porode. Tvrde da imaju kontrakcije ili da im je već otišla plodova voda. A to nije istina", rekao je, za današnju Mladu frontu Dnes, primarijus porodilišta u Ostravi Petr Dzvinčuk.

Češki lekari apelovali su na trudnice koje pokušavaju da prevare lekare zbog tih 520 evra i izazovu porođaj pre vremena, da se ne poigravaju sa zdravljem deteta, a da ni one najbolje glumice među njima neće prevariti iskusnog ginekologa i akušera.

„Mi ih pregledamo, a kada ustanovimo da je sve u redu šaljemo ih kući", rekao je i Dzvinčuk.

U želji da pospeši natalitet, Češka je svakoj porodilji davala specijalni dodatak od 520 evra, ali u eri štednje pravo na taj dodatak, od ponoći, imaju samo porodilje čiji neto prihod nije veći od 2,4 puta od životnog minimuma, znači kod bračnog para koji čeka prvu bebu prihod ne sme da bude veći od 680 evra.

Ubuduće će se porodiljski dodatak isplaćivati samo za prvo dete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво