Najskuplje delo Ričarda Avedona

Čuvena fotografija „Dovima sa slonovima“, delo jednog od najpoznatijih modnih fotografa prošlog veka Ričarda Avedona, prodata je na aukciji za 841.000 evra, što je rekord za neko delo tog američkog umetnika.

Na najvećoj aukciji dela Ričarda Avedona (1923-2004), organizovanoj kod Kristija, gde su izloženi i neki od njegovih najznačajnijih radova, prikupljeno je više od 5,5 miliona evra.

Najprepoznatljiviji, „Dovima sa slonovima", dimenzija 224 sa 152 centimetra, prodat je za 841.000 evra.

Fotografija koja je više od dve decenije krasila ulaz u njegov njujorški studio, nastala je u leto 1955. godine i predstavlja manekenku Dovimu u Diorovoj večernjoj haljini, u cirkusu Cirque d'Hiver u Parizu.

Psihodelični portreti legendarnih „Bitlsa" (The Beatles), Džordža Harisona, Pola Makartnija, Ringa Stara i Džona Lenona iz 1967. godine, dostigao je 445.000 evra, što je po visini bila druga cena aukcije.

Bilo je izloženo 65 radova, među kojima portreti poznatih ličnosti kao što su Merlin Monro, Pikaso, Endi Vorhol, ali i običnih ljudi.

Prikupljeni novac namenjen je Avedonovoj istoimenoj dobrotvornoj zadužbini, koja je osnovana 2004, nedugo posle umetnikove smrti.

Američki modni fotograf je u toku svoje šezdesetogodišnje karijere sarađivao sa najpoznatijim svetskim magazinima kao što su Vog (Vogue), Harpers bazar (Harper's Bazaar) i Njujorker (The New Yorker), a pozirali su mu i čuveni supermodeli iz sedamdesetih godina 20. veka, Tvigi, Veruška i Džin Šrimpton.