Kinezi napravili najbrži kompjuter na svetu

Po pitanju superkompjutera, kineski stručnjaci su sa vrha svrgnuli američke, napravivši najbržu i najmoćniju mašinu na svetu nazvanu „Mlečni put“, koja je za 50 odsto brža od najbližeg rivala.

Jaguar je pao sa vrha „lanca ishrane". Nakon što je par godina „jeo za doručak" sve ostale svetske superkompjutere, američki ponos iz Tenesija morao je pre neki dan da ustupi mesto kineskoj „aždaji" zvanoj Tijanhe 1A, što u prevodu znači Mlečni put.

Moćni uređaj delo je stručnjaka kineskog Nacionalnog univerziteta za tehnologiju odbrane.

Smešten je u Centru za superkompjutere u Tjaniđinu, a postigao je brzinu od 3.67 petaflopsa, odnosno kvadriliona operacija u sekundi.

Njegova snaga jednaka je snazi 175 hiljada prenosivih računara - laptopova.

Koristiće ga naučnici u više oblasti, a naći će primenu i u pravljenju simulacija za pomoć kineskim vremenskim prognostičarima i za lociranje podvodnih naftnih polja.

Gotovo jedan i po put brži je od najbližeg konkurenta, američkog XT5 Jaguara, dok se na trećem mestu liste od 500 najmoćnijih računara nalazi takođe kineski Nebule.

Iako je Peking na ovaj način preuzeo primat od donedavno neprikosnovenih SAD, treba istaći činjenicu da je kineska mašina napravljena od delova proizvedenih u američkim korporacijama Intel i Nvidija i da koristi operativne sisteme projektovane uglavnom u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво