Amazon premali za Darka

Bivši vaterpolista, sada plivački avanturista Darko Novović savladao je bez većih problema deonicu od 5.500 kilometara kroz Amazon, kao da se radi o olimpijskom bazenu, a ne o najdužoj južnoameričkoj reci.

Beograđanin Darko Novović je, plivajući prosečno 16 sati i prelazeći 118 kilometara dnevno, za 46 dana preplivao Amazon u dužini od 5.450 kilometara, piše list Politika.

Novović je skočio u Amazon u zoru, u peruanskom gradu Atalaju, tamo gde počinje civilizacija. Pratile su ga četiri venecuelanske jahte, opremljene najsavremenijim nautičkim uređajima.

„Mreže zakačene o pramac i krmu na jahtama činile su improvizovani kavez, kako 37-godišnjeg Beograđanina, poreklom iz Kotora, ne bi izgrizle pirane i slatkovodne ajkule ili 'pomilovale' anakonde i ostale nemani mitske južnoameričke reke", navodi dalje beogradski list.

Međutim, ovom „terazijskom Crnogorcu", kako ga zovu prijatelji, pet i po hiljada kilometara je bilo malo, pa je zašao još 200 u Atlantik želeći da sve zaokruži na 6.000. No, snažna oluja je označila kraj ovog nadljudskog podviga.

Darko je tako pretekao legendarnog Slovenca Martina Strela, koji je najdužu reku savladao za 66 dana, a deo skromne nagrade koju je dobio za obaranje ginisovskog svetskog rekorda pokloniće Kraljevu, stradalom u zemljotresu.

„Amazonska voda je nešto najodvratnije što sam video. U poređenju s Amazonom, zatrovani Tamiš je pitka voda. Svakog dana sam se tuširao po tri puta, primio sam tri zaštitne vakcine. Amazon je jednog dana žut, sutradan je zelen. Danju sam plivao, predveče bih se popeo na jahtu privezanu uz obalu i spavao", rekao je za Politiku bivši vaterpolista kotorskog Primorca i plivač beogradskog Partizana. 

Po povratku u Beograd Novovića je sačekala nova ponuda - da na Vidovdan iduće godine prepliva Dunav, od Švarcvalda do Crnog mora.

„Ta deonica je sitnica, ali ću doplivati samo do Beograda", najavio je Novović koji je preplivao Lamanš, Jadran od Barija do Petrovca, plivao od Atine do Herceg-Novog (1.230 kilometara za 33 dana).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи