Robot-foka kao drugar

Omiljeno društvo bolesnicima u japanskim bolnicama postali su roboti koji neodoljivo podsećaju na foke. Oni koji su imali prilike da se druže sa umilnim robotima-fokama kažu da je sladak, da deluje umirujuće i stvara osećaj da ste nekome potrebni.

Japan je u oblasti robotike otišao još jedan korak dalje. Znajući da životinje mogu da deluju pozitivno na ljude, napravili su robota foku. Robot Paro pokazao je dobro terapeutsko dejstvo kod bolesnih i starih osoba.

Robot Paro dugačak je 57 santimetra i težak dva i po kilograma. Može da trepće, uči, da prepoznaje stvari, a zna i kako se zove. Napravio ga je Takanori Šibata, koji se robotima za terapiju bavi već 17 godina.

„Nisam hteo da to bude neka obična životinja. Ljudi nemaju mnogo prilika da vide foku. Sada im je ona kao pravi kućni ljubimac", objasnio je svoju odluku istraživač Takanori Šibata.

Od ideje do realizacije trebalo je mnogo, Takanori je pratio kako se foke ponašaju u njihovoj prirodnoj sredini, snimao ih. Preko dvadest glasova foka programirao je kada je pravio robota. Trud je vredan rezultata.

Anketirani „korisnici" robotizovanog drugara koji izgleda kao foka, kažu da je on sladak, pametan i da deluje umirujuće. Takođe se slažu da robot-foka stvara osećaj da ste nekome potrebni.

Oko 1.700 robota je već u bolnicam širom Japana, a lekarsko osoblje je zadovoljno što može da koristi robota-foku jer i najskeptičnijima izmami osmeh.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи