„Mačke i drugi maljavi predmeti“

Pred osnovcima u BiH je nimalo lak domaći zadatak - da bi kod kuće izveli ogled sa statičkim elektricitetom potrebne su im „mačke i drugi maljavi predmeti“ koje treba da vuku po nekom ćilimčetu dok ne počnu da varniče. Tako piše u udžbeniku za osmi razred!

Školski udžbenici u Bosni i Hercegovini već dugo vremena ne prestaju da privlače pažnju, što zbog nekvalitetnog sadržaja što zbog korupcije koja je vezana za odabir knjiga koje će deca koristiti tokom nastave, navodi Internet portal Sarajevo-X.com.

Nakon što je vuk u udžbenicima koji koriste deca u tamošnjim školama „živeo na drvetu", sada u udžbeniku fizike za osmi razred osnovne škole, autora Azize Skoko i Kasima Imamovića, stoji da za eksperiment čiji je cilj stvaranje elektriciteta treba koristiti mačku!

Naime, deci se savetuje da uzmu mačku (na sreću ne više od jedne) ili „komad nečega što je maljavo". Brižni autori udžbenika su ipak vodili računa o jadnim životinjama, pa su dobronamerno deci savetovali da „ne moraju koristiti mačku, zimska jakna će sasvim lijepo poslužiti". Sledi briljantan zaključak „da je ipak bolje da koriste jaknu".

Za eksperiment je potrebna i tamna soba sa ćilimom ili itisonom i dovoljno prostora da deca mogu da pomeraju jaknu okolo. Ili da „gule mačku o itison", alternativno.

„Ugasite svjetla i napipajte jaknu u mraku i polako počnite da vučete po ćilimu jaknu koja leži na jednoj strani", stoji u uputstvu za statički ogled.

Zaista je u ovom slučaju „bolje" koristiti jaknu, s obzirom na to da sumnjamo da bi mačka pristala da leži u sobi sa ugašenim svetlom i čeka da 14-godišnjak počne da je vuče po ćilimu, konstatuje autor teksta na portalu Sarajevo-X.com.

Sledi jedna od „najboljih" rečenica u istoriji prosvete. U objašnjenju šta se događa tokom eksperimenta piše da će „mačke, i drugi maljavi predmeti (!) nagomilati elektricitet kada ih vučete preko ćilima".

„Možda ćete videti i varnice kako bljeskaju između mace i ćilima!", stoji dalje u udžbeniku. U UDžBENIKU! Zamolićemo vas da samo pokušate da zamislite tu situaciju.

Neoprezni autori zaboravili su da spomenu osmacima da bi bilo dobro da pre eksperimenta navuku i rukavice, jer mačke vole da ogrebu. Posebno dok varniče o patos! U stvari, đacima će biti potrebna i maska za zavarivanje.

Pa posle mediji objavljuju snimke dece koja se iživljavaju nad životinjama, i nikome ne pada na pamet „da su to možda samo učenici koji uredno rade neki od sličnih domaćih zadataka".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво