Ateisti u SAD bolje poznaju religiju od vernika

Više od polovine protestanata ne zna da je Martin Luter pokrenuo reformaciju, a polovini katolika nije poznato šta predstavljaju hleb i vino u pričešćima, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog u Americi. Ispostavilo se da ateisti najbolje poznaju religiju.

Ateisti i agnostici u Sjedinjenim Američkim Državama bolje poznaju religiju od pripadnika najvećih verskih zajednica, pokazalo je istraživanje koje je objavio "Pew Research Center".

Više od polovine protestanata nije moglo da identifikuje Martina Lutera kao osobu koja je inspirisala reformaciju, dok 45 odsto katolika nije znalo da, prema tumačenju njihove crkve, hleb i vino u pričešćima postaju telo i krv Hristova.

Oko 40 odsto Jevreja nije znalo da je Majmonid, jedan od najvećih rabina i intelektualaca u istoriji, bio Jevrejin.

SAD su jedna od najreligioznijih država u razvijenom svetu, posebno ako se uporede sa uglavnom svetovnom zapadnom Evropom.

Anketa sprovedena u maju i junu ove godine na uzorku od 3.412 osoba, sadržala je 32 pitanja različite složenosti, poput onih kako se zovu islamska sveta knjiga i prva knjiga Biblije ili u kom veku je osnovana mormonska vera. Na otprilike polovinu pitanja dati su uglavnom tačni odgovori.

Najbolje rezultate postigli su ateisti i agnostici, sa prosečno po 21 tačnim odgovorom. Za njima su Jevreji i mormoni, sa po 20,5 i 20,3, a onda slede beli protestanti evangelisti sa 17,6, i katolici sa 16 tačnih odgovora.

Oni koji idu u crkvu bar jednom nedeljno, po pravilu su tačnije odgovarali. Ipak, najsigurnija veza kod tačnosti odgovora mogla se uspostaviti sa nivoom obrazovanja.

Na pitanja o hrišćanstvu, najbolje su odgovarali mormoni, sa prosečno osam tačnih odgovora od 12, zatim evangelisti sa sedam. O ostalim verama, kao što su islam, budizam, hinduizam i judaizam, najviše su znali Jevreji, ateisti i agnostici.

Manje od polovine Amerikanaca zna da je dalaj lama budista, a manje od 40 odsto zna da su Višnu i Šiva hinduistička božanstva.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво