„Rasprodaja“ Forbsovih igračaka

Kolekcija igračaka u vlasništvu čuvenog magazina „Forbs“ - od olovnih vojnika, kraljeva i kraljica, do čamaca, ratnih i prekookeanskih brodova - naći će se na aukciji kod „Sotbija“ u decembru.

Malkolm Forbs, sin osnivača čuvenog njujorškog magazina, bio je strastveni kolekcionar kao i većina multimilionera. Ali potpuno drugačiji od ostalih - nije „gomilao" antikvitete i impresionistička platna, već olovne vojnike, makete brodova, viktorijanske artefakte i poneki motocikl.

Ljubav prema igračkama „preuzeo" je od oca kada i kompaniju. Neko je morao da nastavi ono što je Bi-Si Forbs zapravo započeo dok su mu sinovi bili mali - kupovao im makete brodova.

Malkolm se razlikovao od drugih bogataša i po tome što ni u jednom slučaju nije bio „anonimni kupac", a cena tajna. Uvek je skretao najveću moguću pažnju medija i ponosno objavljivao čime je dopunio svoje „blago".

Pošto mu ni to nije bilo dovoljno, svoju zbirku igračaka je pre 25 godina u obliku niza sjajnih trodimenzionalnih prizora i vinjeta postavio u predvorju sedišta „Forbsa" na njujorškoj Petoj aveniji.

Međutim, četiri godine nakon smrti Malkolma Forbsa 1990. godine, njegova porodica je odlučila da „prekine tradiciju" i proda manji deo kolekcije, što joj je donelo 393.415 dolara.

A onda je nedavno Robert Forbs, potpredsednik kompanije, izjavio da su on i njegova braća rešili da prodaju sve, tj. da „drugima daju šansu da ih poseduju ili da ih čak puste niz neku vodu ili u bazenu i uživaju gledajući", misleći naravno na predivne brodove.

I tako će zbirka igračaka, načinjenih od 70-ih godina 19. do 50-ih godina 20. veka, biti ponuđena na prodaju 17. decembra u Njujorku.

Aukcijska kuća „Sotbi" (Sotheby) će ponuditi ukupno 7.500 pojedinačnih minijatura, grupisanih u 250 serija. Očekuje se da će biti prodate za tri do pet miliona dolara.

Jedan od najinteresantnijih predmeta koji će se naći na aukciji jeste maketa prekookeanskog broda „Luzitanija", sa sve posadom i putnicima, duga 95 centimetara.

Pokojni izdavač je kupio tu maketu za 28.600 dolara upravo kod „Sotbija" 1983. godine. Očekuje se da će minijaturna „Luzitanija" otići za 100.000 do 200.000 dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво