Zidar-arheolog

Otkada se amaterski bavi arheologijom, Piter Bizli, bivši zidar iz Hempšira, pronašao je uz pomoć svog detektora blago vredno više od 500.000 funti.

Britanski penzioner Piter Bizli (68) počeo je 1979. godine iz hobija da se bavi arheologijom kada mu je jedan kolega prodao detektor za metal za 80 funti.

Ispostavilo se da je to bio pravi potez - Piter je do sada je pronašao blago vredno više od 560.000 evra, piše londonski "Telegraf".

Ovaj bivši zidar, koji se penzionisao 2003. godine da bi mogao u potpunosti da se posveti svom hobiju, pomoću svog detektora pretražuje polja u blizini svoje kuće u engleskom gradu Voterluvilu, u okrugu Hempšir.

Tri dana nedeljno on kopa po šest sati dnevno u potrazi za artefaktima iz rimskog i normanskog perioda.

Najviše je zaradio na rimskim novčićima koje je našao u blizini Pitersfilda i 1996. godine prodao Britanskom muzeju za 113.000 evra.

Privezak rimskog imperatora Cezara prodao je za 34.000 evra, dok bi na prstenu iz doba Normana, koji će uskoro biti stavljen na aukciju, trebalo da zaradi 90.000 evra.

"Jednostavno volim da istražujem. Počeo sam iz čistog hobija, da ne bih provodio puno vremena u kući, ali je vremenom to postalo ozbiljno", rekao je uspešni arheolog amater.

"Oduvek sam bio fasciniran istorijom naše zemlje. Pronaći nešto što je staro stotinama godina je izvanredan osećaj. Naravno, tokom godina sam našao i bezbroj metalnih otpadaka, zuba krtica, itd."

Nije njegovo sve što nađe

Veliki deo artefakata koje je našao je davao vlasnicima zemlje na kojoj je vršio iskopavanje, kao poklon zahvalnosti.

"Zemlja između Čičestera i Vinčestera je nekada pripadala Vilijemu Osvajaču, tako da je njen potencijal veliki. Ima nas na stotine koji radimo isto ovo, tako da morate biti temeljni", kaže Bizli i priznaje da je na kraju svog "arheološkog radnog dana" mrtav umoran.

I još uvek ne može da prežali saksonski štit, koplja i skelet koje je morao da preda vlasniku zemljišta u Klenfildu na koje mu je zabranjen pristup. Pogotovo što veruje da se na njemu nalazi saksonsko sklonište za opljačkani nakit, kao i do 3.000 grobova, vredni milione.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво