Kit „podržao“ dobrotvornu akciju

Surferki koja je postavljala rekord u veslanju da bi skupila novac za borbu protiv raka neočekivano je „priskočio“ u pomoć kit retke vrste. Kit Leri je zajedno sa Džodi Nelson plivao dva sata i doneo neočekivani publicitet svetskih medija.

Kada je kalifornijska surferka Džodi Nelson započela dobrotvornu akciju, u kojoj je htela da postavi rekord u veslanju na dasci, nije mogla ni da sluti da će dobiti neočekivanu pomoć.

Naime, surferka je krenula na putovanje dugo 65 kilometara od ostrva Santa Katalina do Dejna pointa da bi prikupila novac i skrenula pažnju javnosti na problem bolesti raka dojke.

Tokom maratonskog putovanja dva časa joj je društvo pravio kit vrste manji usan (Balaenoptera acutorostrata, srodnik plavih kitova) što je Nelsonovoj pomoglo da skupi i više novca nego što je na početku očekivala.

„Ovo je za mene poklon sa nebesa", rekla je surferka i dodala da je Kit (kojeg je nazvala Leri) plivao oko nje i čak duvao mehuriće u njenom pravcu dok je veslala.

Džodi Nelson, čije su majka i tetka bolovale od raka dojke, započela je ovu akciju jednim delom motivisana i činjenicom da se njena najbolja prijateljica Andžela Robinson već duže vreme bori sa ovom bolešću.

Cilj ove surferke je bio da prikupi 100.000 dolara donacija, ali je određen broj donatora odustao od obećane pomoći, pa je prikupila samo 9.000 dolara.

Međutim, posle zadivljijućeg rekorda i neočekivane pomoći kita Lerija, koje su prenele televizijske stanice i Internet, priča o Nelsonovoj je dobila mnogo publiciteta, a donacije se počele da stižu sa svih strana.

Trenutno, prikupljeno je više od prvobitno zacrtanih 100.000 dolara, a kao novi cilj je postavljena suma od 250.000 dolara.

Da sve bude još neverovatnije, ova vrsta kita je obično neuhvatljiva i retko se približava plovilima i ljudima, a kako je Nelson objavila na svom sajtu postoji samo još jedan dokumentovan susret u Australiji koji se dogodio devedestih godina.

„Morski biolozi su zbog ovoga prosto 'pošizeli'", zaključila je Nelsonova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи