Tajna večera obilnija za 69 odsto

Poslednji obed Isusa Hrista s apostolima, tzv. Tajna večera, kroz vekove je u prikazima slikara postajao sve obilniji, a posuđe sve veće, pokazalo je istraživanje američkih naučnika, koji su zaključili da je „umetnost imitirala život“.

Hrana na čuvenim slikama koje prikazuju Tajnu večeru Isusa Hrista sa apostolima "porasla je u biblijskim razmerama tokom poslednjeg milenijuma", otkrila su dvojica američkih naučnika u svom istraživanju objavljenom u jednom medicinskom žurnalu. 

Tanjiri su vremenom postajali sve veći, a hrana sve raznovrsnija, utvrdili su Brajan Vansink, profesor na Kornel univerzitetu u Njujorku, i njegov brat Kreg, profesor religijskih studija na Virdžinija Veslijan koledžu u Norfoku i prezbiterijanski propovednik.

"S obzirom na to da umetnost imitira život, mislimo da su se promene reflektovale i na slike koje prikazuju najčuveniju večeru u istoriji", zaključila su braća Vansink.

"Nema religijskih razloga iz kojih se obrok povećao. Možda su se generalno obroci zaista povećavali, ili su ljudi vremenom postajali sve zainteresovaniji za hranu", kaže Kreg Vansink.

Njih dvojica su proučavala 52 najpoznatije slike na kojima je predstavljena Tajna večera, nastale između 1000. i 2000. godine, a rezultate objavila u aprilskom broju "International Journal of Obesity", britanskog stručnog časopisa koji se bavi problemima gojaznosti.

Braća Vansink su, pomoću savremene kompjuterske tehnologije koja im je omogućila da skeniraju i rotiraju slike i vrše proračune, utvrdila da su tanjiri postavljeni ispred Hrista i njegovih učenika, u odnosu na veličinu njihovih glava, vremenom bivali sve veći i da su za hiljadu godina porasli za 65,6 odsto.

Veličina centralnog ovala povećala se za 69,2 odsto, a komada hleba za 23,1 odsto, prenele su agencije.

Brajan Vansink primećuje da se u Novom zavetu u opisu Tajne večere konkretno pominju samo hleb i vino i da nema detalja o tome šta je još moglo biti na trpezi.

"Ništa drugo se ne pominje. Ne kaže se da je bila posuda sa voćem ili pita sa šargarepom, mada se razne vrste hrane, poput ribe, jegulje, jagnjetine, pa čak i prasetine pojavljuju na slikama."

"Studija baš i nema neki naučni značaj", smatra Martin Binks, psiholog i konsultant u Medicinskom centru Djuk univerziteta. "Imamo bolje primere u realnom životu koliko su se povećale porcije - samo treba da pogledate šta se prodaje u restoranima brze hrane", rekao je Binks "Vašington postu".

"Mnogo savremeniji test bi bio analiziranje veličine porcija u reklamama tokom 'Super boula'", šaljivo je predložio psiholog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво