Istrebljene ptice ponovo na Zemlji?

Novozelandska moa i australijski džinovski noj mogli bi ponovo da hodaju Zemljom, ocena je australijskih stručnjaka nakon otkrića DNK materijala izumrlih džinovskih ptica.

Australijski naučnici izdvojili su DNK džinovskih ptica istrebljenih pre nekoliko vekova tako da nije iključujeno da će se u budućnosti na zemlji ponovo pojaviti populacije jedinstvenih životinja, objavljeno je u Sidneju.

Istraživači australijskog univerziteta Mordok uspeli su da izdvoje nasledni materijal (DNK) iz ljuske iskopanih jaja izumrlih džinovskih ptica.

Obično se, prema rečima naučnika, za izdvajanje DNK iz kostiju izvlači ekstrakt, koji se deli na dva dela, od kojih jedan sadrži uglavnom kalcijum karbonat i zato se kao neupotrebljiv baca.

Naučnici su, međutim, upravao u toj frakciji pronašli dobro očuvan nasledni materijal životinje, koji se sastoji od DNK jezgra i DNK mitohondrije. U toj frakciji DNK se nalazi u kapsuli od kristalića kalcijum-karbonata.

Australijski istraživači su izvukli DNK novozelandske ptice moa, koju su Maori istrebili pre oko 500 godina, australijskog džinovskog noja, epiornisa, kojeg su Aboridžani istrebili pre 300 godina.

Ptica moa je dostizala visinu od 3,6 metara i težinu do 250 kilograma, dok je epiornis bio nešto niži, tri metra, ali je bio mnogo teži, odrasle jedinke težile su i do 500 kilograma. U pitanju su ptice koje nisu letele, ali su mogle veoma brzo da trče.

Dešifrovanje DNK koda džinovskih ptica budi nadu da će se njihove populacije ponovo pojaviti na zemlji, kažu stručnjaci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво