Inženjer sa devet godina

Marko Ćalasan, devetogodišnji dečak iz Makedonije, postao najmlađi Majkrosoftov sistem-inženjer na svetu. Kompjuterski Mocart predaje informatiku starijim generacijama u školi.

Proteklih dana, svetski mediji javljaju o makedonskom čudu od deteta. Devetogodišnji Marko Ćalasan postao je najmlađi Majkrosoftov sistem-inženjer na svetu.

Makedonija ima planove da postane regionalni informatički centar, ali stručnjaci upozoravaju da bez velike finansijske podrške države ili organizacija, talenti kao što je Marko neće moći da razviju pun potencijal u svojoj zemlji.

Ćalasan je sa šest godina stekao prvu "Majkrosoftovu" diplomu, a u decembru je zvanično poneo titulu sistem-inženjera, što je nedostižno i mnogim starijim i daleko iskusnijim stručnjacima za informatiku. Mnogi smatraju da je Ćalasan već prerastao mogućnosti svoje zemlje.

Ćalasan kaže da bi voleo da ostane u svojoj državi, ali Makedonija nema tehničke resurse koji su najpotrebniji i dodao je da makedonska tehnologija kasni.

Makedonsko ministarstvo obrazovanja dozvolilo je Marku da povremeno izostaje iz redovnog školskog programa zbog rada na informatici.

Kompjuterski Mocart, kako ga nazivaju makedonski mediji, u svojoj školi predaje informatiku starijim razredima, i razvija projekat slanja signala visoke definicije preko sporijih veza.

Na pitanje šta planira u budućnosti Ćalasan je odgovorio da bi mogao da ode da radi u "Majkrosoft", na HD videu i marketingu.

Kako je rekao, on još uvek nije programer, a najveća želja mu je da za "Majkrosoft" piše aplikacije. U slobodnom vremenu, Marko voli da igra fudbal sa drugovima. Ne igra video-igre. Kaže da je to gubljenje vremena.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво