Skulptura prodata za rekordna 104,3 miliona

„Muškarac koji hoda I“, skulptura Alberta Đakometija, novi je rekorder po pitanju sume dostignute na javnoj prodaji umetničkih dela ikada - 104,3 miliona dolara bilo je dovoljno da se prestigne Pikasov „Dečak sa lulom“.

Bronzana skulptura muškarca u prirodnoj veličini, rad vajara Alberta Đakometija, prodata je na aukciji u Londonu za 65.001.250 funti (tačno 104.327.006 dolara), što je najviša cena koju je neko umetničko delo dostiglo na javnoj prodaji, saopštio je "Sotbi".

Licitacija za skulpturu "Muškarac koji hoda I" (L'Homme Qui Marche I), u kojoj je učestvovalo deset potencijalnih kupaca, trajala je samo osam minuta i počela od cene od 12 miliona funti, prenele su agencije. Nadmetanje se na kraju pretvorilo u "munjeviti rat" dva ponuđača koja su žarko želela da je vide u svojoj kolekciji.

Rad vodećeg švajcarskog umetnika 20. veka, koji se smatra njegovim najznačajnijim delom i jednim od najprepoznatiljivijih dela moderne umetnosti, na kraju je kupio anonimni kupac koji se nadmetao telefonom, precizirala je poznata aukcijska kuća.

"Sotbijev" stručnjak Filip Huk koji je primao telefonske ponude kaže da mu je jedan od kupaca pre prodaje rekao da već 40 godina čeka da se skulptura pojavi na tržištu.   

Pre licitacije, "Muškarac koji hoda I" procenjen je na sumu između 12 i 18 miliona funti.

Đakometijeva skulptura je tako premašila dosadašnjeg rekordera, sliku "Dečak sa lulom" Pabla Pikasa iz 1905, koja je na aukciji u Njujorku 2004. prodata za 104,17 miliona dolara.

"Muškarac koji hoda I" prikazuje mršavog čoveka visokog 183 centimetra i "predstavlja kulminaciju Đakometijevog eksperimentisanja sa ljudskom formom", a "ujedno je i skrušen prikaz običnog čoveka i moćan simbol čovečanstva".

Rad je u bronzi izliven 1961, u zreloj fazi umetnikovog stvaralaštva. Redak je jer je jedini odlivak te skulpture napravljen za Đakometijevog života (1901-1966) koji je ikada ponuđen na prodaju na aukciji.

Što se tiče prethodnog rekorda za neko Đakometijevo delo, skulptura žene "Grand Femme Debout II" (1959-60) je na "Kristijevoj" aukciji u Njujorku u maju 2008. godine "planula" za 27.481.000 dolara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво