Proveo dva dana pod vodom

Ronilac iz Engleske Vil Gudmen novi je Ginisov rekorder u najdužem ronjenju u slanoj vodi, jer je, bez kontakta sa površinom, u moru proveo 48 sati, devet minuta i 17 sekundi.

Britanac Vil Gudmen postavio je novi svetski rekord u najdužem boravku pod vodom - on je ispod površine mora proveo dva dana, devet minuta i 17 sekundi.

Na ovaj način je 33-godišnji Gudmen, profesionalni ronilac iz Hertfordšira, za šest minuta popravio stari rekord Roberta Silve u najdužem ronjenju u slanoj vodi na otvorenom moru, kako se ova kategorija zvanično zove.

Pošto se sve odigralo u vodama oko indonezijskog ostrva Lombok, da bi bio zaštićen od opasnih morskih vrsta, ali i da bi ostao na odgovarajućoj dubini, Vil je tih 48 sati bio uglavnom u metalnom kavezu.

Tim pomoćnika je sve vreme Gudmena „držao na oku" i snabdevao novim količinama kiseonika. Hrana mu je dopremana kroz cev, a čitavo vreme neko je sa njim razgovarao, kako bi ostao budan.

Da bi mu vreme što pre prošlo, gledao je filmove na „ajpodu", ali naglašava da mu je fizički bilo jako teško.

Po povratku na površinu, Gudmen je izjavio: „Prvih 24 sata prošlo je 'kao u raju', okolo su plivale raže i egzotične ribe, a munje osvetljavale vodu iznad mene. Ali to je ambijent pod pritiskom i nakon izvesnog vremena zaista počinje da boli. Osetio sam to kroz bol u nogama, kao da mi neko zabada noževe".

Malo je falilo da odustane posle 30 sati. „Imao sam utisak da sam uzidan u neki zid i razum mi se pomutio. Sve vreme sam razmišljao kako bi mi dobro došla jedna šolja čaja."

Vil, originalno iz grada Borhemvuda u Engleskoj, ali koji sada živi u Indoneziji, do je sada već postavljao svetski rekord dva puta u istoj disciplini, ali nezvanično, kada je 2005. godine proveo prvo 24 sata pod vodom, a onda 33 sata tri godine kasnije.

Ovoga puta će ući u Ginisovu knjigu jer je bio prisutan i njihov zvaničnik, i tako potisnuti pomenutog Roberta Silvu koji je u Belizeu u septembru 2009. oborio sada već stari rekord od 48 sati i tri minuta.

„Za ovo što sam ja ostvario potrebna je, pre svega, čelina volja. Ali neke stvari jednostavno moraju da se urade", rekao je Gudmen.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара