Читај ми!

Da li će vam Italijani oprostiti ako naručite špagete bolonjeze ili milaneze

Italija nisu samo pica i špageti, kako se to često misli van granica zemlje u kojoj se proizvodi više od 400 vrsta paste različitih oblika, od koje se može napraviti na stotine jela koja nisu opštepoznata u svetu. U našoj zemlji, ne tako retko, u restoranima se nude „špageti bolonjeze“ ili „špageti milaneze“, no da li oni zaista postoje u Italiji?

Lazanje, papardele, fetučine, taljiolini, špageti, bukatini, vermičeli, rigatoni, fusili, ravioli, anjoloti i još mnogo toga.

Svaki Italijan godišnje pojede oko 26 kilograma paste, što znači da se godišnje proizvede oko 3,3 miliona tona testenina. U svetu, pastu najčešće povezuju sa jednom njenom vrstom – špagetima (spaghetti), ali se specijaliteti čiji je sastojak često pogrešno nazivaju.

„Špageti jesu tipična italijanska pasta, ali ono što u inostranstvu zovu 'špageti ala bolonjeze' zapravo je 'ragu ala bolonjeze' koji se pravi od tri vrste mesa: govedina, teletina i svinjetina. I ragu je simbol Italije i u komercijalnom smislu je jedan od italijanskih simbola u svetu, jedino što su sklonili reč ragu, koji se ovde najčešće jede sa pastom pene, zatim lazanje. One su zapravo najpoznatije, lazanje ala bolonjeze, ali svet nas identifikuje sa špagetima“, kaže Klarisa, vlasnica tratorije „La rava e la fava“.

I mada u Italiji većina ljudi nikada nije čula za „špagete milaneze“, ukoliko ih potražite u kuvarima, videćete da zapravo postoje, ali kao sicilijanski specijalitet koji se pravi od sosa sa inćunima, rendanog hleba, sosa od paradajza i njegovog koncentrata, belog luka, soli, bibera, maslinovog ulja i svežeg, malog paradajza.

Ali otkud naziv „ala milaneze“ to još niko ne zna, jer sa Milanom nema ama baš nikakve veze i za njih u Italiji niko nije čuo.

„'Špageti ala milaneze' ne postoje! To je potpuno izmišljeno. Postoji 'rižoto ala milaneze', pirinač sa šafranom koji se služi all'onda – pomešan sa kremom od putera i mnogo parmezana. To je simbol Milana, ali nemojte probati da naručujete 'špagete ala milaneze' ovde, jer će vam se nasmejati u lice. Ne postoje! Niko za njih ne zna“, navodi Klarisa.

U Italiji se u oktobru održava Svetski dan paste i njihovo istraživanje pokazuje da Italijani najviše vole pene i špagete, dok su na trećem mestu farfalje.

Omiljeni recept su „špageti karbonara“, na drugom mestu je ragu koji se najviše jede na jugu i na ostrvima, a na trećem mestu klasična pasta sa sosom od paradajza i bosiljka.

Pasta „amatričana“, pesto „te kalčo e pepe“, zauzimaju niža mesta jer se smatraju više regionalnim jelima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара