Nasa objavila snimak pogleda na Mesec iz „Apola 13“

Mnogi su oduvek želeli da vide taj krajolik koji je oduševio astronaute na misiji „Apolo 13“ koji su 1970. godine imali priliku da vide drugu stranu Meseca, koju mi sa zemlje nikada ne možemo da vidimo.

Nasa je u ponedeljak objavila video-snimak koji prikazuje sve ono što su videli astrunauti nesuđene misije „Apola 13“.

Snimak je sastavljen od podataka koje je zabeležila svemirska letelica "Lunar Reconnaissance Orbiter" koja je lansirana 2009. godine i od tada kruži oko Meseca.

„Hjustone, imamo problem“

Prema podacima s leta, astronauti su se na početku nalazili između zalaska Zemlje i izlaska Sunca i navodno su osam minuta proveli u potpunom mraku, dok na videlo nije izašla zadivljujuća površina našeg pratioca. U tom trenutku kreće video, piše Si-En-En.

Astronauti „Apola 13“, Džon Svajgert, Fred Hejz i Džejms Lavel, trebalo je da slete na Mesec, no dogodio im se problem sa rezervoarom za kiseonik. Svajgert je tada izrekao poznatu rečenicu „Hjustone, imamo problem“.

Mada misija nije bila u potpunosti uspešna, tročlana posada je ipak uspela da okruži Mesec i bezbedno se vrati na Zemlju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије