Budući fudbalski golmani morali bi da posete Srpsku Crnju

Goran Savin iz Srpske Crnje vlasnik je svetski vredne kolekcije koja je vezana isključivo za fudbalske golmane. Počeo je sakupljanjem golmanskih rukavica, a proširio i drugom opremom i fotografijama, pa sada bez problema može da napravi izložbenu postavku. Uz to je osnovao i „Školu golmana“ za decu iz osnovne škole.

U kolekciji Gorana Savina iz Srpske Crnje do sada je prikupljena jedinstvena kolekcija sa više od 200 pari golmanskih rukavica, koje su štitile ruke poznatih i manje znanih čuvara mreže u svetu.

Sem što svaki par ima svoju fudbalsku priču o vlasniku i utakmicama, kroz kolekciju se može sagledati i razvoj materijala za izradu rukavica, od obične gume do savremenog lateksa.

„Najvrednija rukavica u kolekciji, po meni, je rukavica u kojoj je branio golman Lihtenštajna, Peter Jehle, koja je retka da se nađe i ne možete je naći bilo gde. Ili, na primer, druga ili treća rukavica po vrednosti je možda rukavica koja je stigla iz Indonezije“, objašnjava Goran Savin.

Svoju ljubav prema golmanima, što je i sam bio tokom dve decenije fudbalske karijere, Goran Savin prenosi na decu. U školi golmana ima više od 20 polaznika, a među njima su i devojčice.
U Školi za golmane, Goran je spojio dve ljubavi, profesionalno zanimanje učitelja i hobi fudbalskog golmana.

„Deca rade na koordinaciji, igraju se sa loptom, vežbaju. Znači, sve moguće vežbe koje će im značiti kasnije možda, ako se bave nekim drugim sportom“, dodaje kolekcionar iz Srpske Crnje.

Od 1987. godine ovaj zaljubljenik u fudbal i kolekcionarstvo je prikupio još dve jedinstvene kolekcije. Fotografije i isečke iz novina na kojima je 160.000 profesionalnih i amaterskih golmana iz celog sveta. Eksponati koje trenutno najviše sakuplja su ulaznice sa fudbalskih utakmica kojih zasad, ima oko hiljadu iz raznih delova sveta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи