Završen deseta smotra proizvođača „pića bogova“ – „Beovajn 2020“

U Beogradu je završen jubilarni deseti „Beovajn“, jedan od najvećih regionalnih vinskih sajmova, koji je okupio 136 izlagača iz regiona i Evrope. Posetioci su pored vrhunskih vina iz 14 zemalja mogli da probaju rakije, sokove i raznovrsne gastronomske specijalitete.

Više od hiljadu vrsta vina ponuđeno je na štandovima, koji su postavljeni prema vinskim oblastima. I pored carinskih barijera, šest vinarija iz Velike Hoče na Kosovu i Metohiji doneli su svoje proizvode.

„To mora da ohrabruje sve nas, jedno malo mesto, jedna enklava gde je podvig živeti, a kamoli nešto proizvesti. Prisutna su sva vina – crvena, roze i bela, tu su i rakije. Uglavnom su naše domaće sorte 'vranac'. Hoćemo da obnovimo i 'smederevku' kao našu autohtonu sortu“, ističe Ljubiša Đuričić iz vinarije „Duša Metohije“.

Prvi put na Sajmu učestvuju vinarije iz Turske, Bosne i Hercegovine i Austrije.

„Ja sam proizvođač vina iz regiona koji je 50 kilometara severno od Beča. Drugi put sam u Beogradu i tražim distributera za moja vina. Imamo dobra osvežavajuća bela vina sa voćnim ukusom koja su veoma popularna u Austriji“, kaže Karl Uberka, vinar iz Austije.

I četvrta generacija vinara iz italijanske regije Veneto predstavila je svoja vina.

„Prvi put sam ovde i mnogo mi je drago što predstavljam svoja vina na jednom ovako lepom sajmu. Mi proizvodimo nekoliko vrsta proseka“, navodi Gabrijela Vetoreti iz Vinarije „La tordera“, regija Veneto, Italija.

Najlepše, ali i najteže je posetiocima koji u mnoštvu ukusa i mirisa, traže onaj pravi. Inače, od kako postoji „Beovajn“, Radio-televizija Srbije na njemu ima svoj štand i studio.

„Karakteristično za ovogodišnji sajam vina je mnogo veći broj posetilaca i izlagača. Posetilaca ima iz Beograda, ali naravno i Srbije, ali smo primetili, kako su posetili i nas, veći broj – daleko veći broj posetilaca iz regiona, ostalih delova Evrope čak i iz sveta“, ističe Dušan Veličković, urednik emisije „Grozd“ na RTS-u.

Prikazana je savremena oprema za vinarstvo i vinogradarstvo, proglašena su najbolja vina, a posetioci su na pratećim manifestacijama imali priliku da uče o vinskoj kulturi i usavrše znanje o kombinovanju vina i hrane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво