Arpad je svetski prvak u obračunu pernatih gladijatora

U Mokrinu kod Kikinde održano je 34. Svetsko prvenstvo u nadmetanju gusana. Tradicionalno, birano je najlepše jato, najteži guska i gusan, dok su se u najatraktvinijem delu, beli gladijatori borili za naklonost ženki i titulu svetskog prvaka.

Gizdavim i svečanim korakom, u pratnji ženki, gusan Arpad došao je na borilište u Mokrinu, gde mu je bilo potrebno 10 minuta i sedam sekundi žestoke borbe kako bi savladao prošlogodišnjeg pobednika, protivnika Cezara u borbi za titulu svetskog prvaka.

Vlasnik gusana, Željko Radaković iz Mokrina, kaže da je očekivao ovaj plasman, ali i da je trebalo mnogo višemesečnog rada.

„Potrebno je mnogo, mnogo vremena, dobra šetnja i dobra hrana i to je to! Narav mora da nasledi od tate, mame, dede, babe...“, kaže Željko Radaković, vlasnik svetskog prvaka.

Nekada na severu Banata nije bilo kuće bez gusaka. Udruženje guščara „Belo pero“ postoji u Mokrinu 34 godine, i ima više od stotinu članova. Sve više je mladih koji nastavljaju tradiciju.

„Naučio sam, treba samo da šetaš i kukuruza, a hoće i da gricne“, kaže jedanaestogodišnji Branislav Volgin.

„Važno je da deca vole to da nastave, evo dece ima, sve više i članova. Ima nas negde oko 80. Svake godine troje, četvoro novih članova ima“, kaže Sava Terzić, jedan od osnivača manifestacije.

Mokrinsko Svetsko prvenstvo u borbi gusana registrovao je i Unesku, kao deo svetske nematerijalne baštine. Ipak, svake godine dobijaju kritike društva za zaštitu životinja.

„Čovek tu nema apsolutno nikakav uticaj. To je u doba parenja, mužjaci se nadmeću oko toga ko će sa ženkama ostaviti potomstvo. Davnih dana su to Mokrinčani napravili takmičenje, pre to nije bilo zvanično i nije bilo na nivou na kom je danas“, objašnjava Živica Terzić, predsednik organizacionog odbora manifestacije.

Na 34. „Gusanijadi“ u Mokrinu birani su najlepše jato, najteži gusan i guska, a nadmetanja za svetskog prvaka počela su kvalifikacionim borbama još početkom decembra prošle godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво