Kapitalno delo učitelja Rafaela Santija pred publikom u novom ruhu

U Italiji je restaurirana čuvena slika Pjetra Vanučija, poznatog i kao Peruđino, koja je nastala krajem 15. veka. Posle dva veka oba njena dela su obnovljena, a posetioci mogu da je vide u Vatikanskom muzeju.

Na jednom delu slike je prikazana devica na visokom tronu, okružena ukrasima i reljefima. U ruci drži dete, a sa strane su sveci – Erkolano, Konstanco, Lorenco i Ludoviko. Na drugom delu slike prikazan je Isus Hristos.

Slika je bila u Peruđi sve do 1797. godine kada su je zaplenili francuskih vojnici i odneli u Luvr. Posle više od dva stoleća ,a zahvaljujući saradnji sa Vatikanskim muzejima, ovo izuzetno umetničko delo je najpre privremeno bilo u Peruđu, u palati Priori, središtu srednjevekovne opštine, .

„Ova operacija restauracije slike je od izuzetne vrednosti sa filozofskog i sentimentalnog gledišta, ne samo zbog toga što smo prikazali oba dela slike, već i zbog toga što je tu i treći značajan element, ram. To je predivan primer rezbarije, delo velikog majstora Đovanija Batiste“, napominje Gvido Kornini, direktor Odeljenja za umetnost Vatikanskih muzeja.

Palatu Priori je sagradio Đakomo Kavala između 1455. i 1457.godine, a radi kompletiranja dekoracije uposlen je Pjetro Peruđino. On je napravio sliku za oltar „Dećemviri“ – 10 muškaraca.

„Želeli smo da ovako započnemo proslavu u čast Rafaela, a Vatikanski muzeji će biti u centru pažnje tokom cele godine, ne samo izlaganjem Peruđinove slike već i uz mnoge druge inicijative koje želimo da organizujemo“, dodaje Barbara Jata, direktorka Vatikanskih muzeja.

Posle Nacionalne galerije Umbrije u Peruđi, oba dela slike su izložena u Vatikanskim muzejima povodom proslave 500 godišnjice smrti Rafaela Santija, jednog od šegrta Peruđinija. Tu će biti do kraja aprila, a krajnja destinacija je vatikanska pinakoteka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се