Poznati jelen Jägermeister završio na sudu, pomogao mu je Sveti Hubert

Švajcarski Zavod za intelektualnu svojinu blokirao je pokušaj nemačke kompanije „Jägermeister”, da primenu svog logoa proširi na proizvode koji ne obuhvataju alkoholna pića, pa je ceo slučaj završio na sudu.

Švajcarski Federalni zavod odlučio je da logo „Jägermeistera”, koji prikazuje jelena sa krstom između rogova, a nalazi se na svakoj boci biljnog likera, može da bude uvredljiv za pripadnike hrišćanske religijske zajednice. Zbog toga je Zavod blokirao pokušaj nemačke kompanije da svoj logo proširi.

Švajcarski sud mislio je drugačije pa je odbacio predlog švajcarskog Federalnog zavoda za intelektualnu svojinu, koji je zahtevao restriktivniju primenu logotipa „Jägermeister”, tvrdeći da njegov izgled vređa religiozne građane.

U svojoj odluci oni su naveli da logotip potiče iz hrišćanske predaje i za običnog potrošača logo je isključivo povezan sa alkoholom, likerom „jegermajster”. Tokom vremena, religiozni karakter je oslabio i niko ne bi bio povređen, prenosi Foks njuz.

Za vizuelni identitet ovog rado konzumiranog likera, nemačka firma može da zahvali drevnoj predaji. Poreklo jelena sa slike povezuje se sa legendom o Svetom Hubertu iz osmog veka.

Pre nego što je Sveti Hubert postao apostol Ardena, bio je strastveni lovac. Prema predanju na Veliki petak, jureći jelena iz šume, Sveti Hubert je imao viziju u kojoj mu se ukazala slika raspeća sa krstom između rogova jelena, a božanski glas mu se obratio i naveo ga da se prikloni hrišćanstvu.

Legenda nastavlja da živi kroz vekove, a "Jägermeister", će posle odluke švajcarskog suda biti slobodan da svoj logo koristi za obeležvanje svih svojih proizvoda i promotivnih aktivnosti na teritoriji Švajcarske, uključujući kozmetiku, mobilne telefone i telekomunikacijske usluge.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи