Na „Testivalu“ naučite kako se pravi hleb kô duša

Nema ništa lepše nego kad ujutru na stolu zamiriše tek ispečen hleb. Srbija je u samom evropskom vrhu po potrošnji hleba i pekarskih proizvoda. A sve te vekne, kiflice, kuglofi i testenine naći će se naredne nedelje na prvom Festivalu testa, testenine i hleba.

Uprkos tome što volimo hleb i ostale pekarske proizvode, prvi festival u Srbiji na kojem će se naći sve što je napravljeno od testa tek treba da bude održan. Jedan od organizatora Festivala testa, testenine i hleba, Dejan Ilić otkriva za RTS da će posetioci videti razne vrste proizvoda od brašna, a mogu i naučiti kako da ih sami naprave.

„Nadam se da će Testival zaživeti. Nama je cilj da posetiocima predstavimo kako može od raznih vrsta brašna da se naprave i testenine i hlebovi. Pored izložbenog i prodajnog karaktera, festival je zamišljen tako da ima i edukativni karakter, tj. da imamo i radionice u kojima ćemo pokazati kako mogu u kućnim uslovima da naprave razne testenine, punjene testenine, kao i hlebove“, najavio je Ilić.

Prema njegovim rečima, bez kvalitetnih sastojaka nema ni kvalitetnog hleba i testenina. 

„Izuzetno je važno šta se tokom proizvodnje stavlja u taj proizvod. Tendencija u svetu je da se hranimo zdravo, jeste potrošnja hleba velika, ali sve više ljudi se okreće zdravom načinu ishrane, odnosno zdravom konzumiranju testenina i testa“, istakao je Ilić.

Kada je reč o bojenju testenina, što poslednjih godina postaje sve učestalije, za zelene nijanse potreban je spanać, crvena testenina dobija se dodavanjem paradajza, cvekle, šargarepe, čak bundeve. 

Ne treba juriti za hlebom koji je „lep na oko“ 

„Uslovi za vrenje veoma su bitni – na kojoj temperaturi se zamesi i ostavi da odstoji. To je proces od jednog dana: uveče se podmesi hleb, napravi se da kvasac naraste, ujutru se to tri-četiri puta mesi i oko podneva je gotov vruć hleb iz furune. Ljudi se vraćaju tome, e sad što je furuna sve manje na selu, to je druga stvar“, objašnjava Ilić.

Ljudi vole da hleb i testo budu „lepi na oko“, ali kada bi se koristila i heljda i ječam u punom zrnu bilo bi mnogo bolje. Takođe, bez kvasca i bez aditiva u kućnim uslovima pripremljeno testo mnogo je zdravije, poručuje Ilić.

Prema njegovim rečima, dizanje testa može se izvesti bez kvasca, jer će testo započeti vrenje i samo ukoliko se ostavi da odstoji.    

Prvi Festivala testa, testenine i hleba tj. „Testival 2020“ održava se u Beogradu, 29. februara i 1. marta, na Dorćol placu. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара