Da li ste znali da čili papričica leči čir na želucu, a vanila smanjuje apetit

Nekada je bilo nemoguće doći do dobrih kvalitetnih začina, bili su prilično vredni i retki. Služili su se samo bogatom plemstvu. Danas u prodavnicama sve više ima novih aromatičnih biljaka. Začini se koriste pre, tokom i posle jela.

Biber, beli luk, peršun, origano – samo su neki od začina koji su neizostavni sastojci jela, koji, dokazano, imaju uticaja i na naše zdravlje. 

„Začini su inače veoma zastupljeni u periodu prehlada i u zimskom periodu jer su dobri za podizanje imuniteta. Tu je pre svega beli luk koji ima i antibiotsko dejstvo, ali deluje i na imuni sistem. Potom, tu je đumbir, koji pomaže u spuštanju telesne temperature. Pored toga, možemo da upotrebljavamo i mlevenu papriku, koja takođe spušta temperaturu. Imamo cimet koji podiže imuninet i origano koji ima i antibiotsko i antigljivično i antivirusne efekte“, naglašava dr Veroslava Stanković, dijetolog.

Pojedini začini koriste se u dijetama. Ljuta mlevena paprika ubrzava metabolizam i pomaže u sagorevanju masnih naslaga, a čim udahnemo vanilu smanjuje nam se potrebu za hranom.

„Oni imaju jedan sastojak koji dovodi do ubrzanja krvotoka, pa samim tim dovodi i do ubrzanja metabolizma. Čili papričica je veoma značajna u zarastanju rana, pa je zato dobro poznata u tradicionalnoj medicini. Poznato je da u slučaju čira na želucu konzumiranjem čili papričica može doći do zarastanja tih rana. Deluje kontradiktorno, ali u praksi se pokazalo kao tačno. Sama vanila, štapić ili vanila u prahu udahom deluje na hipofizu i na taj način deluje na centar na glad i smanjuje glad“, dodaje dijetolog.

A šta se dešava u organizmu, ako preteramo sa upotrebom određenih začina.

„Muskatni oraščić može da ima toksično dejstvo. On se u minimalnim količinama koristi u ishrani, posebno tokom posta i stavlja u žito, ali ako se upotrebi ceo jedan muskatni oraščić, može dovesti i do smrti“, naglašava dr Veroslava Stanković.

Danas se začinsko bilje uzgaja u saksijama ili u bašti.

„Možemo i na terasi da čuvamo začinsko bilje koje osim nutritivnih vrednosti ima i drugih koristi jer nas bosiljak, recimo, tokom leta može da čuva i od komaraca, navodi doktorka Stanković.

Egzotični začini donose mirise dalekih krajeva. Gajenjem začinskog bilja osim što ćete ukrasiti svoju baštu ili terasu, i svojim jelima ćete dati prepoznatljiv ukus.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво